Απόφαση για την περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου του NATO στην ανατολική πτέρυγά του αλλά και την αύξηση της ετοιμότητάς του, αναμένεται να πάρουν τα κράτη-μέλη του, στην ερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας, στις 29-30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη. Την προαναγγελία της λήψης απόφασης έκανε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις άτυπες συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τους ηγέτες Δανίας, Πολωνίας, Λετονίας, Ρουμανίας, Πορτογαλίας και Βελγίου ενόψει της Συνόδου στα τέλη του μήνα.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκτήσει «ακόμη υψηλότερη ετοιμότητα» και να ενισχύσει το οπλοστάσιό του στην ανατολική πτέρυγά του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Απαντώντας στην έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για περισσότερα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως συμφωνεί ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενισχυθεί με βαρύ οπλισμό, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Συμμεριζόμαστε (την άποψη) ότι είναι κρίσιμο να χάσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο», είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους στη Χάγη. «Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να πολεμήσει διαθέτοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οπλικά συστήματα».
Ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως επιδιώκει – στο πνεύμα της ενότητας της Συμμαχίας– να καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται οργισμένη για τη στήριξη που λέει ότι προσφέρουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες – ιδιαίτερα η Σουηδία– σε μέλη του PKK, που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.