«Ήθελα να μεταφέρω τι πέρασαν οι Μικρασιάτες που δεν είχαν φράγκα και δεν ήταν αστοί γιατί τους αστούς Μικρασιάτες μια χαρά τους βόλεψε το σύστημα της εποχής». Με αυτή τη φράση η Μαρία Αντωνιάδου-Μαριόλη περιέγραψε το λόγο για τον οποίο επέλεξε να γράψει βιβλίο για τη ζωή των προσφύγων στις γειτονιές της παλιάς πόλης των Χανίων, αλλά και για τις πολιτικές διώξεις, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η παρουσίαση του έργου Λασπωμένοι Ονειρόκηποι – Αλήθειες που θάφτηκαν έγινε την περασμένη Δευτέρα.
«Όσα έγραψα με τη μορφή μυθιστορήματος είναι καθαρά βιωματικά. Δεν κατάφερα να το κάνω τόσα χρόνια γιατί με πονούσαν οι αναμνήσεις, μάτωναν οι θύμισες, αλλά κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι πρέπει κάποια πράγματα να ειπωθούν. Το βιβλίο το έγραψα περισσότερο από πείσμα και από θυμό», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το haniotika-nea.gr, η συγγραφέας περιγράφει τον κοινωνικό αποκλεισμό από τους ντόπιους, τη μετέπειτα ένταξη των προσφύγων στην Αριστερά και τις διώξεις – ο πατέρας της άλλωστε βρισκόταν στα ξερονήσια, όσο η μάνα της προσπαθούσε να ζήσει την οικογένεια ως πλύστρα, χωρίς το επίδομα της πρόνοιας λόγω… πολιτικών φρονημάτων.
«Τι μας κράτησε ζωντανούς; Το γέλιο! Βλέπεις σήμερα έχουν κάποιοι βίλες 500 τετραγωνικών και δεν είναι ευχαριστημένοι και εμείς τη βγάζαμε με μια φέτα ψωμί με λάδι που τη μοιραζόμασταν. Ήμασταν τυχεροί που μεγαλώσαμε στις γειτονιές όπως η Σπλάντζια γιατί παρόλο που ήθελαν να μας περιθωριοποιήσουν να μας εξαφανίσουν κοινωνικά δεν το κατάφεραν», υποστήριξε η Μαρία Αντωνιάδου-Μαριόλη.
Μιλώντας για το βιβλίο, ο Χαράλαμπος Μαγουλάς του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας σημείωσε ότι η γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί είναι τόσο σκληρή όσο η πραγματικότητα που περιγράφεται.
«Οι Μικρασιάτες αδικημένοι και κοινωνικά κατατρεγμένοι, παρ’ όλες τις αναμφισβήτητες ικανότητες και γνώσεις τους, από τις καλλιέργειες των αμπελιών μέχρι τις γραμματικές γνώσεις, κατάφεραν σιγά-σιγά να εδραιωθούν και να συμπλεύσουν με τους κατοίκους των περιοχών που τους εγκατέστησαν. Η πλειοψηφία τους πολιτικά τοποθετήθηκαν προς την αριστερά λόγω και της κατάστασης τους, κυνηγήθηκαν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρκάκης, από τη συλλογικότητα Terra Verde που οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου.