Να αφήσουν πίσω τους το φιάσκο που έγινε τον Φεβρουάριο στην τότε κλειστή λόγω έργων Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα επιχειρούν οι τουρκικές Αρχές, την ώρα που αναμένεται νέο ρεκόρ επισκέψεων και όσο εντείνονται οι επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης των μνημείων στη χώρα. Τρανταχτό παράδειγμα η Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, η οποία από τότε που λειτουργεί ως τέμενος έχει υποστεί μεγάλες φθορές από τους προσκυνητές.
Στην περίπτωση βέβαια του διαφημιστικού πάρτι με ηλεκτρονική μουσική σε ένα άλλο σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, ο αποδιοπομπαίος τράγος βρέθηκε, και δεν ήταν άλλος από τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Τραπεζούντας, Μουσταφά Ασάν.
Σύμφωνα με το DHA, μετά από την εσωτερική έρευνα που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας θεωρήθηκε αυτός ως υπεύθυνος για την άδεια που δόθηκε στον DJ Αχμέτ Σεντερζί.
Το γιατί και πώς μπήκαν μέσα στην Παναγία Σουμελά περίπου 30 άτομα για να γυρίσουν με… κινητά ένα βιντεοκλίπ για την τουριστική προώθηση του μνημείου όσο εκείνο παρέμενε κλειστό για εργασίες που κράτησαν χρόνια και μάτωσαν την τοπική οικονομία, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και στην Τραπεζούντα.
Βέβαια το θέμα έφτασε μέχρι την Κομισιόν με ερωτήσεις για το ποια μπορεί να είναι η μεταχείριση ενός μνημείου που βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO. Ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος.
Όλα φαίνεται όμως να λύθηκαν με την απόλυση του Μουσταφά Ασάν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενήργησε με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο.
Μάλιστα ο διοργανωτής, ο Αχμέτ Σεντερζί, είχε δηλώσει στον τουρκικό Τύπο ότι σχεδίαζε αντίστοιχα εγχειρήματα σε Κοτύωρα, Κερασούντα, Ρίζαιο και Αρτβίν. Υποστήριξε δε ότι ο ήχος ήταν σε τέτοια ένταση που δεν προκάλεσε φθορές, σημειώνοντας ότι ήθελε να δοθεί μία διαφορετική οπτική μέσω της μουσικής.
Ο κεμαλιστής «DJ»
Πρέπει να ξεκαθαριστεί πάντως ότι ο Αχμέτ Σεντερζί δεν είναι διεθνούς φήμης DJ. Για την ακρίβεια ούτε στην Τουρκία είναι διάσημος, και με μια πρόχειρη έρευνα αποδεικνύεται δεν είναι καν DJ.
Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη εστιατορίου στην παραλία της Τραπεζούντας, ο οποίος μάλλον δεν γύρισε το βίντεο για να προωθήσει διεθνώς το μνημείο, όπως δήλωσε, αλλά έχει διαφορετικά κίνητρα για την πράξη του.
Στο προφίλ του εστιατορίου του στο Ιnstagram δεσπόζει μια φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ, όχι οποιαδήποτε ημερομηνία, αλλά την 19η Μάϊου, την ημέρα που ο ηγέτης των Νεότουρκων αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Επίσης αποκαλύπτεται πως είχε κάποιου είδους εμμονή να διοργανώσει το συγκεκριμένο πάρτι, που σημειώνεται ότι υλοποιήθηκε με την αρωγή των επίσης άγνωστων DJ Βολκάν Γκιουντούζ και Τζενγκις Τζαν Ατασόι.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκύπτει ότι ήθελαν το πάρτι να γίνει συγκεκριμένα στην Παναγία Σουμελά.
Πλάνα από το εξοργιστικό μουσικό βίντεο:
View this post on Instagram