Αξιωματικοί της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι μία ρωσική εισβολή είναι πολύ πιθανή, αλλά εκείνος «δεν ήθελε να ακούσει». Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις είχαν γίνει εβδομάδες πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στην παραπάνω δήλωση κατά την εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Λος Άντζελες, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου.
Έκανε δε, τις δηλώσεις, συζητώντας το έργο του για τη συγκέντρωση και την εδραίωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
«Τίποτα παρόμοιο δεν έχει συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν ότι ίσως υπερβάλλω. Αλλά ήξερα ότι είχαμε δεδομένα για να στηρίξουμε ότι αυτός (σ. σ ο Βλαντίμιρ Πούτιν) θα εισέβαλλε. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Και ο Ζελένσκι δεν ήθελε να το ακούσει», υπογράμμισε.
Όπως συμπλήρωσε, εκείνη την εποχή, ο Ζελένσκι ανησυχούσε ότι οι προειδοποιήσεις για πόλεμο θα αναστάτωναν την εύθραυστη οικονομία της Ουκρανίας.
Πως αντέδρασε το Κίεβο
Εύλογο είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου να προκάλεσε την αντίδραση της Ουκρανίας.
Όπως μετέδωσε το BBC, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, χαρακτήρισε τη δήλωση του Μπάιντεν «παράλογη», και του επέρριψε ευθύνες για την άρνησή του να επιβάλει στη Ρωσία προληπτικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τα σχέδια εισβολής του Ρώσου προέδρου.
«Είναι παράλογο να κατηγορείται μια χώρα ότι αντιστέκεται στον επιτιθέμενο για περισσότερες από 100 ημέρες, κάτι που υπερισχύει του γεγονότος ότι χώρες-κλειδιά απέτυχαν να σταματήσουν προληπτικά τη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ.
Ο εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ στάθηκε στη φράση «δεν ήθελε να ακούσει» που ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας, ότι αυτή η φράση «χρειάζεται διευκρίνηση».
Καθώς, στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων όπου μίλησε, περιέγραψε πολλαπλές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στις οποίες συζητούσαν λεπτομερώς τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών.