Στην αναγκαιότητα ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2033, στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, στη μη αποδοχή του δεσποτικού αναθεωρητισμού της Τουρκίας που απειλεί τα σύνορα, όπως και στην ενεργειακή ασφάλεια ως κοινή επιδίωξη μαζί με την ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στους 12 ξένους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το πέρας των εργασιών της Συνόδου Διαδικασίας, «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας».
Ενώ η «διακήρυξη που υιοθετήθηκε αποτελεί και ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης».
Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι επίκειται να επανεκκινήσει η διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ: «Πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτή και τα Δυτικά Βαλκάνια», προτείνοντας ως χρονικό ορόσημο ένταξής τους το 2033.
Για την ουσιαστική ένταξή τους στην ΕΕ, αναγνώρισε ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να προωθήσουν σημαντικά βήματα εναρμόνισης τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τι είπε για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την Τουρκία
Την ανταπόκριση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής «στην πρόκληση της συγκυρίας: τόσο στην ενεργειακή αυτονομία, όσο και στην κυριαρχία. Απαραβίαστο συνόρων και γειτονική συνεργασία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις».
Επιδιώξεις σαν αυτές, όπως και η διεθνής νομιμότητα, η κοινή ασφάλεια και ευημερία, είναι επίκαιρες και ιδιαίτερης σημασίας, λόγω του πολέμου και της διεθνούς αναταραχής.
Ανάμεσα σε αυτές και το απαραβίαστο των συνόρων, όπως υπενθύμισε ενώπιον του Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως υπόνοια για την Τουρκία: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα, επάνω στα οποία δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος». Καθώς, «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα».