Ρόλο διαμεσολαβητή και στο θέμα της εξαγωγής του ουκρανικών σιτηρών διεκδικεί η Άγκυρα αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχει με την Ουκρανία και με τη Ρωσία.
Η Τουρκία πιέζει για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για ένα σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αν και οι προοπτικές για μια συμφωνία φαίνονται αμυδρές, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.
Μάλιστα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της για τη συνοδεία θαλασσίων νηοπομπών από ουκρανικά λιμάνια, παρά την ύπαρξη ναρκών, ορισμένες από τις οποίες εντοπίστηκαν κοντά σε τουρκικές ακτές, που τοποθετήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Τουρκία για να συζητήσει τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, η δυνατότητα για την Ουκρανία, έναν μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό σιτηρών, να εξάγει τις καλλιέργειές της που βρίσκονται επί του παρόντος αποκλεισμένες στα λιμάνια της.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έχει μπλοκάρει τις περισσότερες εξαγωγές της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εκτοξεύοντας τις τιμές και εγείροντας έναν σοβαρό κίνδυνο λιμού σε χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας Βαχίτ Κιρίστσι, η Άγκυρα έχει κάνει «μια συμφωνία με την Ουκρανία που θα μας παραδώσει (σε τιμή) 25% φθηνότερη από αυτή του FOB», την τιμή αγοράς που περιλαμβάνει την τιμή στον προορισμό. Μια χειρονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, για να ευχαριστήσει την Τουρκία.
«Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία μάς εμπιστεύονται», δήλωσε ο Κιρίστσι, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «η Ουκρανία προστατεύει επί του παρόντος τα εμπορικά λιμάνια της που έχουν ναρκοθετηθεί» και φοβάται ότι θα «δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία» εάν αποσύρει τις νάρκες.
Το Λονδίνο ζητά έρευνα για τη φερόμενη κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία
Στο μεταξύ η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Βικτόρια Πρέντις ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Μόσχας που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ.
Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, έχουν αποκλειστεί μετά την εισβολή, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να παραμένουν εγκλωβισμένα στη χώρα.
Η Πρέντις δήλωσε σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο ότι άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία από πηγές στη περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτές ως πολύ σοβαρές.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά.
Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια όπως η Οδησσός. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την άρση των δυτικών κυρώσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.
Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες τροφίμων. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στις νάρκες που έχουν τοποθετήσει ουκρανικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.
Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα δήλωσε στη διάσκεψη ότι η φήμη των ρωσικών εταιρειών θα πληγεί για χρόνια από τις προσπάθειές τους να εμπορεύονται κλεμμένα σιτηρά, όπως είπε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ