Η υπόθεση του εμβληματικού έργου της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τα Ματωμένα Χώματα της Διδούς Σωτηρίου, «ζωντανεύει» στη σκηνή του Θεάτρου Δάσους (ανοικτό θέατρο του ΚΘΒΕ), όπου παρουσιάζεται στις 9 Ιουνίου (21:30), στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Δάσους και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Δ. Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντάς μας, τις δοκιμασίες των Μικρασιατών.
Το έργο ανεβαίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδούς Σωτηρίου.
Είχε κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, ο οποίος έκανε και τη θεατρική προσαρμογή μαζί με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.
Επί σκηνής μεταφέρουν τη ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, με έντονο το στοιχείο της μνήμης. Μέσα από μία αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα.
«Καθώς έφυγαν και οι τελευταίοι αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μαζί τους έφυγαν και οι ζωντανές μαρτυρίες των γεγονότων. Για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους –ειδικά τους νεότερους– εκείνα τα γεγονότα αποτελούν πληροφορίες, ημερομηνίες και ονόματα γραμμένα σε κάποια βιβλία ιστορίας. Το τι πραγματικά βίωσαν οι άνθρωποι εκείνον τον καιρό, είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να το νιώσουν και να το καταλάβουν, στο σήμερα.
» Τα σπουδαία Ματωμένα Χώματα της Διδούς Σωτηρίου είναι μια σημαντική κληρονομιά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Το μυθιστόρημα μεταφέρει τον αναγνώστη στην πραγματικότητα της εποχής εκείνης, με τον αέρα, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες της καθημερινότητας των διαφόρων εθνικοτήτων που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως επίσης και τον πόνο, τη βία και τις αδυσώπητες συνθήκες του πολέμου», όπως αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Γιώργος Παλούμπης και συνεχίζει: «Μέσα από τον κεντρικό αφηγητή του βιβλίου, τον Μανώλη Αξιώτη, ερχόμαστε κοντά στους ανθρώπους εκείνων των ημερών, στα απίστευτα συμβάντα που βίωσαν και στην εσωτερική τους μάχη για τις αξίες της ζωής.
» Στιγμές αδικίας, προδοσίας, εκμετάλλευσης και στυγνής βαρβαρότητας περνούν καταιγιστικά στο ανάγνωσμα, καθώς και στιγμές βαθιάς φιλίας, κατανόησης και αγάπης», καταλήγει.
Συντελεστές της παράστασης
Παίζουν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης και Aντώνης Χρήστου.
Τα σκηνικά είναι της Νατάσσας Παπαστεργίου η οποία επίσης σχεδίασε τα κοστούμια μαζί με την Έλενα Γιαννίτσα. Την μουσική συνέθεσε ο Κώστας Νικολόπουλος, την κινησιολογία επιμελήθηκε η Βρισηίδα Σολωμού, τους φωτισμούς σχεδίασε ο Βασίλης Κλωτσοτήρας.
- Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 20 ευρώ (γενική είσοδος), 17 ευρώ (φοιτητικό) και 15 ευρώ (παιδικό-ανέργων). Προπωλούνται στα ταμεία του ΚΘΒΕ (2315 200 200), στο viva.gr, στα καταστήματα Public και Media Markt.