Για τον κόσμο ήταν σκληρός και απρόσιτος. Για τους ανθρώπους που τον ήξεραν ήταν ένας άνθρωπος δυναμικός, δουλευταράς, πιστός στις ιδέες του, και όπως θα δείτε και πιο κάτω, ένας άνθρωπος με χιούμορ.
Και δεν ήταν το μόνο άγνωστο για τον σπουδαίο Γιώργο Φούντα που γεννήθηκε σαν σήμερα, 3 Ιουνίου, στη Ρούμελη.
My name is Foundas
Βρισκόμαστε στην δεκαετία του ’60 και το Ποτέ την Κυριακή κατακτούσε τον κόσμο. Το φιλμ-φαινόμενο συμπαρέσυρε και τους πρωταγωνιστές του σε μια περίοδο που το Χόλιγουντ έψαχνε την ανανέωση εκ των… έξω. Έτσι βρέθηκε να κοιτάζει αυτούς τους άγνωστους ηθοποιούς που έβαλαν στον κινηματογραφικό χάρτη μία χώρα άγνωστη στην 7η Τέχνη.
Δεν ήταν βέβαια νεαροί ηθοποιοί, αλλά ποιος είπε ότι μόνο το νέο αίμα ήθελαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;
Για τον Γιώργο Φούντα η πρώτη μεγάλη πρόταση ήρθε από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Μπίλι Γουάιλντερ. Ο ηθοποιός, αν και κολακευμένος, αρνήθηκε προφασιζόμενος ότι δεν μπαίνει σε αεροπλάνο.
Σειρά είχαν οι παραγωγοί του Τζέιμς Μποντ οι οποίοι αναζητούσαν τον αντικαταστάτη του Σον Κόνερι.
Έβαλαν στο στόχαστρο τον Γιώργο Φούντα, ο οποίος έφτασε στην τελική δυάδα με τον Τζορτζ Λάζενμπι – και όλα αυτά έπειτα από τις κοπιώδεις προσπάθειες του Φίνου. Στην τελική οντισιόν είπε αδιάφορα ότι δεν προλαβαίνει να μάθει αγγλικά, αφήνοντας άφωνη την παραγωγή.
Η ιστορία με την πρόταση να υποδυθεί τον θρυλικό Πράκτορα 007 (διαδεχόμενος μάλιστα τον Σον Κόνερι) έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια και στην ουσία συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία ζωής του ηθοποιού. Δεν ήταν φυσικά τα αγγλικά το θέμα του. Ο Γιώργος Φούντας ύστερα από περιπλανήσεις ζούσε τη χαρά της οικογενειακής ζωής με τη Χρυσούλα Ζώκα.
Οπότε, πού να έτρεχε τότε στο Χόλιγουντ…
Τα δύσκολα, τα όνειρα και η ΑΕΚ
Σαν σήμερα το 1924 η οικογένεια Φούντα στο Μαυρολιθάρι της Φωκίδας είχε χαρές. Βρέφος ακόμα ο Γιώργος όταν οι γονείς μετακόμισαν στο διπλανό χωριό, την Καστριώτισσα, ενώ λίγο αργότερα η 7μελής οικογένεια κατέβηκε στην Αθήνα.
Γαλατάς ο πατέρας, με ένα μικρό μαγαζί στου Ψυρρή, και ο Γιώργος βοηθούσε από μικρός μοιράζοντας γάλατα και γιαούρτια με το ποδήλατο.
Όμως η εφηβεία του ήταν μέσα στην Κατοχή· όλα τα ζόρια μαζί. Αλλά έστω και με προβλήματα κατάφερε να τελειώσει το σχολείο. Παράλληλα άρχισε να ανακαλύπτει το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο – έφτασε να παίζει ακόμα και στην ΑΕΚ.
Ωστόσο η μπάλα πέρασε σε δεύτερη μοίρα, γιατί έχει ήδη μπει στη ζωή του η υποκριτική. Επόμενος σταθμός η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον μέγα Αιμίλιο Βεάκη. Παράλληλα συνέχιζε τις διανομές για το γαλατάδικο.
Τι συνέβη με τη Μελίνα;
«Όταν τους είδα μαζί ήξερα πως θα ζωντάνευε ιδανικά τον Μίλτο, το θηρίο που της έπρεπε, στην κορμοστασιά, στη λεβεντιά και στο μαχαίρι», είχε δηλώσει ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Η οντισιόν του Γιώργου Φούντα για τη Στέλλα έγινε στο σπίτι της Μελίνας. Εκείνος ήταν ήδη όνομα στον κινηματογράφο, και δη σε «δύσκολες» ταινίες. Η ερμηνεία του όμως στη Στέλλα σε συνδυασμό με το ρόλο του στο Κορίτσι με τα μαύρα την ίδια χρονιά με τον ίδιο σκηνοθέτη τον εκτόξευσαν στην κορυφή.
Και προσέξτε, σε ρόλους… τζιζ. Ένας εκδικητικός νησιώτης έγινε στο ένα φιλμ, το καμάρι των γηπέδων που διασύρεται και φτάνει ως το φόνο ήταν στο άλλο. Γενναίες επιλογές. Και δικαιώθηκε.
Και η συνεργασία τους συνεχίστηκε και στο Ποτέ την Κυριακή. Και μετά; Στα όρια του αστικού μύθου, για δεκαετίες κυκλοφορούσε η φήμη ότι μετά την υπουργοποίηση της Μελίνας οι σχέσεις τους διακόπηκαν – και μάλιστα όχι ήρεμα, λόγω μιας παρεξήγησης. Πάντως ακόμα και σήμερα απάντηση δεν έχει δοθεί.
Ο Κώτσος και η φαμίλια του
Καλοκαίρι του 1967. Ο Γιώργος Φούντας υποδυόταν έναν αρχιφύλακα της Άμεσης Δράσης στα γυρίσματα του Πυρετού στην άσφαλτο που έγινε μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες του. Τότε, ως κινηματογραφικός αστυνομικός, συνάντησε την αυτοκινητοπομπή του βασιλιά Κωνσταντίνου σε κάποια γέφυρα της Αθήνας, περασμένα μεσάνυχτα.
Ο βασιλιάς βγήκε από το πολυτελές αυτοκίνητο ζητώντας να μάθει για το γύρισμα και ο Γιώργος Φούντας τον προϋπάντησε απλώνοντας το χέρι και λέγοντάς του: «Γεια σου Κώτσο! Τι κάνει η κυρά; Τι κάνουν τα κουτσούβελα;». Σοκ ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος.
Την ώρα που η βασιλική πομπή έφευγε με ταχύτητα, ο Δημόπουλος τον ρώτησε: «Aλήθεια, βρε Γιώργο, δεν μου είπες, είστε γνωστοί με τον βασιλιά;». Αφού πήρε αρνητική απάντηση, επανήλθε ρωτώντας πού βρήκε το θάρρος και τον αποκάλεσε Κώτσο.
«Πώς να τον πω; Εμείς στο χωριό τους Κωνσταντίνους, Κώτσους τους φωνάζουμε», του είπε.
Η γυναίκα της ζωής του
Ο Γιώργος Φούντας παντρεύτηκε δύο φορές. Η πρώτη του σύζυγος ήταν μοδίστρα, η Ελένη Επισκόπου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.
Όμως όλα άλλαξαν όταν γνώρισε τη Χρυσούλα Ζώκα, μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του ελληνικού θεάτρου, η οποία είχε γράψει ιστορία με τον Μανώλη Καστρινό. Μαζί έζησαν πάνω από μισό αιώνα· το 1969 ο γιος τους Παναγιώτης ολοκλήρωσε την ευτυχία τους.
Η σκληροτράχηλη χορεύτρια έγινε ο φύλακας άγγελος του ηθοποιού όταν άρχισαν τα πρώτα σημάδια του αλτσχάιμερ. Ήταν η περίοδος που βγήκαν στα ΜΜΕ τα παράπονα του γιου του ηθοποιού από τον πρώτο γάμο, ότι δεν έβλεπε τον πατέρα του και ότι το θάνατο του το 2010 τον έμαθε από αλλού και όχι από την οικογένειά του.
Και μπορεί το φινάλε του Γιώργου Φούντα να μην ήταν εφάμιλλο της ζωής του, αλλά στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία της ζωής.
Σπύρος Δευτεραίος