Τη σύνθετη μουσική παράδοση που διαμορφώθηκε στη Μικρά Ασία από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, καθώς και το ρόλο του ελληνικού στοιχείου σε αυτή, επιχείρησε να αναδείξει η εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στου Ζωγράφου, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου.
Ήταν ένα αφιέρωμα στην Πόλη και τη Σμύρνη που συνδιοργάνωσαν το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου και ο ναός Αγίου Γεωργίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Ερμηνευτής ήταν ο Κωνσταντίνος Τσαμαδός συνοδευόμενος από τον Άρη Μουγκοπέτρο στο κλαρίνο και τον Χαράλαμπο Μέτσιο στα πλήκτρα, και ο Λάζαρος Κουμεντάκης με τον Απόστολο Βαγγελάκη στο κλαρίνο και τον Γιώργο Παππά στη λύρα. Αφηγητής ο Χριστόδουλος Στυλιανού.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Παπαδόπουλου, ο οποίος μίλησε για τις αλησμόνητες πατρίδες, τον υπερχιλιετή πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες εκεί αλλά και για τη σημασία διατήρησης της συλλογικής μνήμης.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας τόνισε: «Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης στα χρόνια του ανθρωπισμού και της αναγέννησης ανακάλυψαν στο Βυζάντιο, την πηγή από την οποία γεύτηκαν τους καρπούς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος».