Στιγμές από τον αγώνα του να συλλέξει το υλικό για τη συγγραφή του νέου βιβλίου του Πόντος – Δεν ξεχνώ, μοιράστηκε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Τανιμανίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Σταμούλη έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού.
Το βιβλίο προλόγισε ο γιος του συγγραφέα, παραγωγός και παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του πατέρα του και την ενασχόλησή του με τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για το 600 σελίδων πόνημα του Στέφανου Τανιμανίδη μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καιρίδης, ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ηλίας Πετρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας με τη Δήμητρα Σταύρου, ιστορικό και επιμελήτρια των εκδόσεων Σταμούλη.
«Θέλησα να καταγράψω τα ιστορικά γεγονότα, να παρουσιάσω τα ήθη, τα έθιμα, τη διάλεκτο την ποντιακή που είναι ζωντανή για να μπορούν τα παιδιά μου να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές ότι δημιουργήθηκε για τόσα χρόνια», είπε ο συγγραφέας.
Για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καΐλη που επρόκειτο να παρουσιάσει το βιβλίο.
Την παρουσίαση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ενώ παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των χώρων της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και τριάντα ποντιακών σωματείων.
Ο Πόντιος ηθοποιός Λάζος Τερζάς απήγγειλε το ποίημα «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Παράλληλα οι τραγουδίστριες Μήδεια Χουρσουλίδου και Ιφιγένεια, ταξίδεψαν με τις φωνές τους όσους βρέθηκαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση τραγουδώντας για τον Πόντο, ενώ η μικρή Μαρκέλλα Παλιάκη συγκίνησε με την νεανική φωνή της. Με τη λύρα του συνόδευσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Μετά την συγκλονιστική απαγγελία του ποιήματος Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν από τον Λάζο Τερζά, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» παρουσίασαν τον πανάρχαιο ποντιακό χορό σέρρα, κάνοντας όλη την αίθουσα να ριγήσει από συγκίνηση και ενθουσιασμό.
Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης, ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο π. Σαμψών από την Ασσυριακή Εκκλησία και ο πρόεδρος της Ασσυριακής Κοινότητας Κυριάκος Μπατσάρας, εκπρόσωπος από την Αρμενική Εκκλησία
ο π. Νικόδημος Καβαρνός, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Χ. Λαλούση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζιος, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην
υπουργός Γιώργος Βερνίκος, η βραβευμένη φωτογράφος Μαρίνα Βερνίκου ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης, η πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Δελαπόρτα, ο εκδότης Φώτιος Σταμούλης, ο ιδρυτής των εκδόσεων Αθανάσιος Σταμούλης και η γ.γ. της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου. Μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
Παρόντες επίσης ήταν οι σκηνοθέτες Μανούσος Μανουσάκης, Τάσος Μπιρσίμ, Ηλίας Τανιμανίδης και οι ηθοποιοί Απόστολος Γκλέτσος, Μάνος Γαβράς και Σταύρος Πανικίδης. Την εκδήλωση στόλισε το μαντήλι που δημιούργησε η Αγγελική Ζαμπλάρα με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως φόρος τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους.
Στο πλευρό του συγγραφέα, εκτός του γιου του, βρέθηκε η σύζυγός του Ματούλα Τανιμανίδου και η νύφη του Χριστίνα Μπόμπα.
Πόπη Παπαγεωργίου, Γεωργία Βορύλλα
- Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.