Ευρέως γνωστή έγινε η ύπαρξη μίας υπόγειας βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ανήκει στην πολεμική αεροπορία και βρίσκεται στα όρη Ζάγκρος του δυτικού Ιράν, καθώς η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε για πρώτη φορά χθες, εικόνες από το εσωτερικό της.
Εκεί βρίσκονται περισσότερα από εκατό drone μάχης, αναγνώρισης και καταστροφής, ανάμεσα σε αυτά και το «στρατηγικό» μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kaman-22 με εμβέλεια τουλάχιστον 2.000 χλμ. και εξοπλισμένο με πύραυλο κρουζ βεληνεκούς 200 χλμ.
Αυτή η είδους ξενάγηση στην υπόγεια βάση έγινε από τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγερί, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί. Κατ’ αυτόν, η βάση βρίσκεται «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη» – εύλογο ήταν να μην διευκρινιστεί η ακριβής τοποθεσία της. Ο δημοσιογράφος που μετέδιδε ανέφερε μόνο ότι «πέταξε με ελικόπτερο» για «σχεδόν 40 λεπτά» από τη δυτική πόλη Κερμανσάχ για να φτάσει εκεί.
Αναφορικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, ο Μοχαμάντ Μπαγερί ανέφερε ότι ο ιρανικός στρατός «αναπτύσσει γρήγορα τις ικανότητές του στον τομέα των μη επανδρωμένων» και εργάζεται για να «κατασκευάσει νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για διάφορες αποστολές». Εξάλλου, «οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πρώτη δύναμη στην περιοχή όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεδομένων των δυνατοτήτων τους», συμπλήρωσε ο Αμπντολραχίμ Μουσαβί.
Το Ιράν ξεκίνησε να αναπτύσσει προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να επιτίθεται στις αμερικανικές δυνάμεις και τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στον Κόλπο, προκειμένου να αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Τον Οκτώβριο του 2021, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά του προγράμματος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι προμηθεύει αυτά τα όπλα σε συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι στην Υεμένη και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Γάζα.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP