Με νέο γύρο επικρίσεων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας είναι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει viral φωτογραφίες από την Αγια-Σοφιά. Γυναίκες διακρίνονται να ξύνουν τους τοίχους ώστε να πάρουν κομμάτια κονιάματος ως ενθύμιο ή φυλαχτό – την προηγούμενη φορά ο σάλος προκλήθηκε από τις καταστροφές στην Πύλη του Αυτοκράτορα.
Το θέμα ανέβηκε τόσο που τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να φιλοξενούν ρεπορτάζ με πηχαίους τίτλους που ισχυρίζονται ότι οι βανδαλισμοί οφείλονται σε ξένους τουρίστες, χριστιανούς ορθόδοξους.
Μία από τις δηλώσεις, του συγγραφέα Γιουσούφ Καπλάν, είναι η εξής, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Αποδείχθηκε ότι αυτοί που έσπασαν την πόρτα και τα ψηφιδωτά της Αγιας-Σοφιάς ήταν χριστιανοί τουρίστες! Καταδικάζω την προσέγγιση ρεπορτάζ κοσμικών κύκλων στην Τουρκία, που απέδιδαν αυτόν το βανδαλισμό στους μουσουλμάνους. Το τζαμί της Αγια-Σοφιάς θα πρέπει να προστατεύεται πιο προσεκτικά».
Bazı ziyaretçiler, Ayasofya'daki tarihi yapıları kazıyıp poşetlere doldurmaya başladı. pic.twitter.com/3bMj6Qsub9
— Vaziyet (@vaziyetcomtr) May 23, 2022
Από την άλλη αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι δικαιώνονται όσοι δεν συμφώνησαν με την μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε τέμενος, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας.
Κάνοντας αποκαλύψεις για τις νέες καταστροφές, η παρουσιάστρια στο Habertürk Αφσίν Γουρντακούλ ξέσπασε: «Η Αγια-Σοφιά είχε έρθει στο προσκήνιο με τις ζημιές στην Πύλη του Αυτοκράτορα και τώρα αποδείχθηκε ότι καταστρέφονται τοίχοι. Δεν το χωράει ο νους. Χώρες σε όλο τον κόσμο να προσεύχονται να έχουν ένα τέτοιο μέρος σαν την Αγια-Σοφιά, ενώ εμείς που την έχουμε την καταστρέφουμε».
Μάλιστα ζήτησε να συνεργαστούν η τουριστική αστυνομία, οι θρησκευτικές Αρχές και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε οι επισκέπτες να μην καταστρέφουν τους τοίχους «επειδή πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες».
Εκτίμηση της κεντροαριστερής εφημερίδας Cumhuriyet είναι ότι η «Αγια-Σοφιά δεν θα δει το 2050». Δημοσιογράφοι της που έκαναν επιτόπιο ρεπορτάζ ανέφεραν ότι κατά το Μπαϊράμι πριν από λίγες εβδομάδες το μνημείο δέχθηκε πάνω από 100.000 επισκέπτες.