Το βιβλίο με τίτλο Ρίζα μ’-Ποντιακή Κουζίνα – Η παράδοση και η εξέλιξη της Σόφης Ουργαντζίδου παρουσιάστηκε σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο της Πτολεμαΐδας.
Όπως δήλωσε η συγγραφέας-chef πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκδοση που έχει να κάνει με τα ποντιακά προϊόντα τα οποία προσπαθεί να εντάξει στο καθημερινό μενού.
«Μέσα από το βιβλίο μου προσπαθώ να παρουσιάσω την ποντιακή κουζίνα μέσα από την παράδοση της αλλά και την εξελιγμένη της μορφή» σημείωσε η Σόφη Ουργαντζίδου και πρόσθεσε: «Τα ποντιακά προϊόντα είναι η διατροφή της μακροζωίας και υλικά τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους πχ πολλές ζύμες θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παρασκευές που ακόμα και ένας αρχάριος έτσι όπως είναι γραμμένες οι συνταγές μπορεί να εκτελέσει άνετα».
Σύμφωνα με την Σόφη Ουργαντζίδου η συγγραφή του βιβλίου πήρε ένα χρόνο περίπου μαζί με την φωτογράφηση αφού, όπως διευκρίνισε, το πιο δύσκολο κομμάτι σε ένα βιβλίο μαγειρικής είναι το τελευταίο. «Τα κατάφερα μαζί με την φωτογράφο και φίλη μου Νένα Συμεωνίδου και βάλαμε ψυχή μέσα σε αυτό» κατέληξε η συγγραφέας-chef.
Να σημειωθεί ότι τη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, η συγγραφέας και οι Εκδόσεις Αρμός.
Βιογραφικό της συγγραφέως
Η Σοφία (Σόφη) Ουργαντζίδου γεννήθηκε το 1981 στην Θεσσαλονίκη από γονείς ποντιακής καταγωγής. Τα τελευταία 22 χρόνια κατοικεί στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης με τον σύζυγο και τις κόρες της. Είναι απόφοιτος μαγειρικής τέχνης με εξειδίκευση στην παραδοσιακή ελληνική και Ποντιακή κουζίνα.
Διατέλεσε τομεάρχης και καθηγήτρια σε ιδιωτικό ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς γαστρονομίας με σημαντικές διακρίσεις. Υπήρξε διοργανώτρια και παρουσιάστρια του 1ου φεστιβάλ αιγοπρόβειου κρέατος στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης.
Ως άριστος γνώστης της ποντιακής κουζίνας και μεγαλωμένη με τις ποντιακές γεύσεις προέβη στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου Ρίζα μ’. Το βιβλίο της μας προτρέπει να ακολουθήσουμε την ποντιακή διατροφή της μακροζωίας και την εξέλιξή της μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης. Μέχρι σήμερα επιμελείται το μενού στο οικογενειακό εστιατόριό της στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και ηγείται της ομάδας της κουζίνας του a la carte.
Με πληροφορίες από το e-ptolemeos.gr.