Πάνω στην κυπριακή γη, που βίωσε και η ίδια την τουρκική θηριωδία, δημιουργήθηκε το Πάρκο Γενοκτονίας των Ποντίων προς τιμή των χιλιάδων που εξοντώθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Δήμος Πάφου είναι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία – λόγω της πανδημίας τα εγκαίνια καθυστέρησαν έναν χρόνο· έγιναν στις 19 Μαΐου, ημέρα που συμπληρώθηκαν 103 χρόνια από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας.
Στην Πάφο διαμένουν περισσότεροι από 8.000 Πόντιοι, ενώ η Κύπρος ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας, στις 19 Μαΐου 1994.
«Σήμερα, μέσω της τέλεσης των εγκαινίων του Πάρκου Γενοκτονίας των Ποντίων μνημονεύουμε τις χιλιάδες θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού, που δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα στην εθνικότητα, στον πολιτισμό, στην ιδεολογία και στη θρησκεία. Αποδίδουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους ή εκτοπίστηκαν με μόνο στόχο την εθνοκάθαρση ολόκληρων περιοχών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε αλλά να επιδιώκουμε πάντα τη δικαίωση και την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας των εγκλημάτων της», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.
Το πάρκο μνήμης είναι σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Πάφου. Περιλαμβάνει συνολικά 35 κολόνες· κάθε μία είναι αφιερωμένη σε περίπου 10.000 θύματα της Γενοκτονίας. Στο κέντρο υπάρχει μία μεγαλύτερη κολόνα, από την οποία λείπει ένα κομμάτι. Αυτή συμβολίζει το ελληνικό έθνος που εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο, παρά τις απώλειές του.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Πάφος αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το πάρκο-μνημείο μας δεν έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες του Πόντου. Αυτοί, άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά τα γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά και τον πόνο που βίωσαν οι πρόγονοί τους. Το πάρκο θα αποτελεί ένα σημείο συμβολικής μνήμης για τους Ελληνοκύπριους, που και αυτοί υποφέρουν από τα όσα έκαναν στο νησί μας το 1974 οι Κεμαλιστές», είχε πει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος.
Στην τελετή εγκαινίων τον αγιασμό τέλεσε ο επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος. Ομιλητής ήταν ο συγγραφέας, εκδότης και γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης. Η τελετή εμπλουτίστηκε με τραγούδια του Πόντου από τους Μιχάλη Μουραντίδη και Βασίλη Αλεξίου και χορούς από το συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη».
Το κεντρικό μήνυμα, όπως σημειώνει ο Δήμος Πάφου, ήταν ότι σύσσωμος ο ελληνισμός πρέπει να αγωνιστεί για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των γενοκτονιών όλων των χριστιανικών ομάδων – κοινοτήτων της Ανατολής.