Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε σήμερα το πρωί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου (σ.σ. σημειώνεται ότι η 19η του τρέχοντος μηνός έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας το 1994
Με ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας η Ελληνική Βουλή τίμησε σήμερα 19η Μαΐου την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι βουλευτές που ανέβηκαν στο βήμα μίλησαν τόσο για το ιστορικό γεγονός αλλά και για τις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος προήδρευσε στην ειδική συνεδρίαση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα μεθοδικά μελετημένο σχέδιο διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, καταστροφών, λεηλασιών και εκτοπισμών που πραγματοποιήθηκαν με έναν αδιανόητο κυνισμό» και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα για μια συλλογική εθνική προσπάθεια με σύνεση, συνεννόηση και συναίνεση, γιατί όλοι μαζί οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και περήφανοι μπροστά στην ιστορία μας».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης τόνισε ότι «είναι χρέος ιερό να διακηρύττουμε προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά εκτός των συνόρων της χώρας μας ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης, που είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η διεθνής καταδίκη της Τουρκίας. Μόνο τότε θα ησυχάσουν οι ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας και θα αποτραπούν νέες γενοκτονίες».
Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε στην ποντιακή καταγωγή της και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τρίτη γενιά Πόντια εγώ η ίδια, θυμάμαι να ακούω με δέος τη γιαγιά μου την Όλγα από το Καρς του Καυκάσου, να μιλά με έντονη συγκίνηση, με αξιοπρέπεια αλλά και με πόνο για τις προγονικές εστίες, για τον μακρύ μαρτυρικό δρόμο μέχρι την Ελλάδα, για τις δυσκολίες στη νέα πατρίδα, για το ανεπούλωτο τραύμα που κουβαλάει κάθε άνθρωπος που αφήνει πίσω τον τόπο του και πάνω από όλα για το χρέος της μνήμης».
«Η πληγή που άφησε η Γενοκτονία των Ποντίων μπορεί να επουλώθηκε, αλλά είναι πάντα εκεί και κάθε φορά που άλλη μια ανείπωτη τραγωδία συμβαίνει, ξύνει και βαθαίνει το παλιό τραύμα», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου και αναρωτήθηκε: «Εβραίοι, Έλληνες του Πόντου, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Ουκρανοί του μεγάλου λοιμού του 1932-1933. Δεν έφταναν; Χρειαζόμασταν και τη θυσία της Ουκρανίας του 2022;».
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων και στηρίζει, τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, όλες τις προσπάθειες που κάνουν για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Τίτλο τιμής χαρακτήρισε την ποντιακή της καταγωγή η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία ανέγνωσε τη μαρτυρία του Σάββα Καταρτζή.
«Κάποιος τιμάει τα θύματα μιας γενοκτονίας μόνο όταν η ψυχή του μπορεί να δακρύσει, όπως και η δική τους», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Εύχομαι ολόψυχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι από εσάς να νιώσατε κάτι στη δική σας ψυχή. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι οι υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ και οι συνέταιροι των κορακιών των μνημονίων μπορούν να έχουν τέτοια συναισθήματα. Δεν πειράζει όμως. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Να το θυμάστε».
«Για εμάς τους Έλληνες είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, με ψύχραιμη ανάγνωση του παρελθόντος, την ανείπωτη αυτή τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και υπογράμμισε ότι «και για τους γείτονες και θύτες, θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις που τελέσθησαν στο παρελθόν». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τείνει ευήκοα ώτα, στην πρόταση του κ. Πικραμμένου, για τη δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.