Συστηματική εθνική πολιτική απαιτεί ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προκειμένου να έχει αίσια έκβαση, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββα Αναστασιάδη.
Από την Πάφο της Κύπρου όπου ταξίδεψε εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, για να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στο θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Σάββας Αναστασιάδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν ο απανταχού ελληνισμός αλλά και οι διεθνείς συμμαχίες προκειμένου να αναγνωριστεί επίσημα η Γενοκτονία.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής συνέδεσε τη μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτόνο πολιτική των Νεοτούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα με τις πολιτικές συγκρούσεις και ισορροπίες της εποχής και επισήμανε παραλληλισμούς με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.
«Οι καιροί που διανύουμε δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα είναι μέσα από τη συνεργασία κρατών, φορέων και οργανισμών. Τη συνεργασία που στόχο έχει την προάσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών», τόνισε. Όπως είπε, «οι λαοί που ξεχνούν ιστορικά εγκλήματα εναντίον τους οδηγούνται στο περιθώριο της Ιστορίας και δεν επιβιώνουν».
Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του δήμου Πάφου να οργανώσει το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Σάββας Αναστασιάδης επισήμανε την ανάγκη για ενεργό εμπλοκή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμικών οργάνων στην οργάνωση δράσεων για τη διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας.
Μετά το μνημόσυνο, του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και της κοινότητας των Ελλήνων Ποντίων της Πάφου, που αριθμεί περίπου οκτώ χιλιάδες Ελληνοπόντιους.