«Πολύ ικανοποιημένη» είναι η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Η Αθήνα αποτιμά θετικά τη συνάντηση, τονίζοντας το καλό κλίμα, τις συχνές αναφορές του Αμερικανού προέδρου στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και στο χρόνο που αφιέρωσε για κατ’ ιδίαν συνομιλίες. «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ», εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές.
Η ατζέντα των συνομιλιών δομήθηκε κυρίως πάνω στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής και στο πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν ώστε να γίνει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ως εκ τούτου συζητήθηκαν ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, αλλά και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σχετικά με τον EastΜed, η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα την καθορίσουν η αγορά και το κόστος.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκφράζεται με υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. «Το ζήτημα δεν τέθηκε αυτοτελώς, αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, που παραπέμπουν στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αναφορικά με το ζήτημα της πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. «Ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως» προσθέτουν.
Από την κυβέρνηση σημειώνουν ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό χωρίς να «μασήσει» τα λόγια του, διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών.
Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εκφράστηκε η πρόθεση για αγορά μίας μοίρας F-35 και για ένταξη της χώρας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς. «Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει στην ΕΑΒ.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν ανέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φόρεσε μια γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαίες, δώρο του Τέρενς Κουίκ το 2017.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, καθώς οι δύο ηγέτες εξέτασαν την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική συνεργασία, τις κοινές δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή για την περαιτέρω επέκταση του διμερές εμπορίου και των επενδύσεων. Επιπλέον, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής στις προσπάθειες επιβολής κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν το λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας» αναφέρεται από τον Λευκό Οίκο.
Επίσης προστίθεται ότι συζητήθηκαν εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι απειλές εναντίον της δημοκρατίας.