Μια ανάσα χωρίζει Φινλανδία και Σουηδία από την υποβολή της αίτησης ένταξης τους στο NATO, και ενώ όλες οι χώρες δηλώνουν υπέρ αυτής της εξέλιξης, η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα για να άρει το βέτο της. Παρόλο που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «δεν κάνει παζάρι» ζήτησε εγγυήσεις από τις δύο χώρες ότι θα σταματήσουν να στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», δηλαδή το ΡΚΚ, και θα άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία.
Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη» και δήλωσε βέβαιος ότι το ΝΑΤΟ θα καταφέρει να απαντήσει στις ανησυχίες της «κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών. «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε (στο τραπέζι) και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν το ιστορικό μέγεθος της στιγμής», πρόσθεσε αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως η Άγκυρα εάν δεν πάρει κάτι, είτε από την Ευρώπη, είτε από την Αμερική, πίσω δεν θα κάνει.
Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης απαιτείται η ομοφωνία των χωρών-μελών. Παράλληλα οι υποψηφιότητες για ένταξη θα πρέπει να επικυρωθούν από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, προτού Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν και αρχίσουν να απολαμβάνουν τις δεσμεύσεις συλλογικής άμυνας βάσει του άρθρου 5. Και οι δύο χώρες έχουν ήδη λάβει δεσμεύσεις από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τη λεγόμενη «γκρίζα περίοδο» μεταξύ της υποβολής των υποψηφιοτήτων ένταξης και της πιθανής έγκρισής τους, όταν και θα αρχίσουν να ισχύουν γι’ αυτές οι συλλογικές εγγυήσεις ασφάλειας.
Τη Δευτέρα, Σουηδία και Φινλανδία παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στα Κοινοβούλιά τους που πρέπει να συνηγορήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία και να υποβληθούν τα αιτήματα ένταξης στο NATO.
«Ναι» των Σκοπίων στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO
Την ίδια ώρα, τα Σκόπια τάχθηκαν υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο NATO. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι από την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του NATO, στο Βερολίνο, δήλωσε ότι Σουηδία και Φινλανδία έχουν την αμέριστη συμπαράσταση τους.
«Η Βόρεια Μακεδονία, ως το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών της Συμμαχίας. Οι φιλοδοξίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της διατλαντικής σταθερότητας. Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον εντάσει τα Δυτικά Βαλκάνια επίσης ψηλά στην ατζέντα. Η περιοχή είναι αναπόφευκτα μέρος της μελλοντικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι προοπτικές της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να θεωρηθούν ως στρατηγική πολιτική ασφάλειας», ανέφερε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.