Με ήχους και χρώματα της ελληνικής παράδοσης γέμισε, την Πέμπτη 12 Μαΐου, την κατάμεστη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η εκδήλωση «Μια δοξαριά Ελλάδα». Το τιμητικό αφιέρωμα του Λάμπρου Λιάβα στις λύρες «της στεριάς και της θάλασσας» που επέκτειναν την Ελλάδα μέχρι την Πόλη, την Καππαδοκία, τον Πόντο μόνο ως συγκλονιστικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Η υπερηφάνεια και η συγκίνηση υπερχείλισαν ευθύς εξαρχής στην όψη των αυθεντικών υπηρετών του αρχαίου αυτού μουσικού οργάνου των Ελλήνων επί σκηνής, να κρατούν με ευλάβεια την ιερή συντροφιά τους, τη λύρα. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Λάμπρος Λιάβας, «τη λύρα τη φύλαγαν στο προσκυνητάρι, μαζί με τα άλλα τα ιερά σκεύη».
Ιδιαίτερου συμβολισμού η κίνηση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων που εμφανίστηκαν στη σκηνή, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής τους να αποχωρούν γυρίζοντας προς τον λυράρη τους και χειροκροτώντας τον.
Πέρα από τους βιρτουόζους οργανοπαίκτες και τις αηδονίσιες φωνές που γέμισαν τον Μέγαρο, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει χρώματα, κοσμήματα, ζωνάρια, κεφαλόδεσμούς και άλλες λεπτομέρειες των παραδοσιακών φορεσιών της Ελλάδας, αλλά και διαφορετικές χορευτικές «συμπεριφορές» ανάλογα με τον τόπο που εκπροσωπούσε η κάθε μουσικοχορευτική ενότητα.
Επιβλητική ήταν η παρουσία του Πόντου σε αυτό το πολιτιστικό ταξίδι, τον οποίο εκπροσώπησε ο Ηλίας Υφαντίδης στη λύρα, ο Παναγιώτης Κοπαλίδης και ο Βαγγέλης Καρίπης στο νταούλι και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Καλλιθέας, σε επιμέλεια του Κώστα Σαββινίδη.
Το μακρύ καϊτέν και τα σοβαρά πρόσωπα των χορευτών στην αρχή «αποτύπωσαν» τη μνήμη, σχεδόν ανάγκασαν όλους να θυμηθούν, την αλησμόνητη Πατρίδα, τη Γενοκτονία, τους προγόνους, και ο πολεμικός χορός στη συνέχεια, μίλησε για τους αγώνες, για την ψυχική πάλη, για τη δυναμική παρουσία των απογόνων όπου γης. Με τη λύρα πάντα συντροφιά. Καταχειροκροτήθηκαν όρθιοι.
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την Πόλη, τη Βασιλεύουσα, με τα μεταξωτά φουστάνια των κυριών και τα αριστοκρατικά κοστούμια των καβαλιέρων! Έπνευσε ο αέρας αρχοντιάς, παιδείας, πολιτισμού, και φυσικά νοσταλγίας!
Συμμετείχαν: η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και οι εξαιρετικοί λυράρηδες Γιάννης Κλαδάκης (λύρα Ρόδου), Μιχάλης Ζωγραφίδης (λύρα Καρπάθου), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα Λέρου), Μανώλης Μπουνταλάκης (λύρα Κρήτης), Ηλίας Υφαντίδης (κεμεντζές, λύρα Πόντου), Γιώργος Κοντογιάννης (πολίτικη λύρα), Σταύρος Νικολαΐδης (λύρα Ικαρίας), Γιώργος Κοχλιός (λύρα Λήμνου), Νίκος Ζεδαμάνης και Αντρέας Ρέγγης (λύρα Μακεδονίας) και Σπύρος Κούκος (λύρα Θράκης).