Έναν διπλωματικό μαραθώνιο πυροδότησαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες έκαναν άνω-κάτω το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε την Παρασκευή πως είναι αντίθετος στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επειδή «δίνουν καταφύγιο στους τρομοκράτες του PKK»· στο πλαίσιο αυτό ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με την Ελλάδα.
Μετά από το μπαράζ τηλεφωνημάτων στην Άγκυρα, το alter ego του Τούρκου προέδρου, ο σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε στο Reuters ότι η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα, αλλά θέτει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Και ενώ από την Ουάσινγκτον διαρρέεται ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί η τουρκική θέση, ο Ιμπραήμ Καλίν επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν –το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία–, το οποίο συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη, και η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοιχτή και αναγνωρισμένη», ιδιαιτέρως στη Σουηδία.
«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μία διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών Αρχών», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς μήπως θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου, και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».
Το ζήτημα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να απασχολήσει την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που φιλοξενείται το σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Για να γίνει δεκτό ένα νέο μέλος στη συμμαχία χρειάζεται ομόφωνη απόφαση.
Η Φινλανδία, η πρώτη από τις δύο χώρες που εκκίνησε τη διαδικασία, δηλώνει ότι θα υποβάλει το σχετικό αίτημα την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως τη Δευτέρα. Για την πρόθεση του Ελσίνκι ενημερώθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον ομόλογό του, και μάλιστα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλία στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης, στην οποία έχουν προσκληθεί και η Φινλανδία και η Σουηδία.