Ένα τραγούδι-ύμνο για τον Πόντιο εθνομάρτυρα και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίσθηκε από τους Κεμαλιστές μετά τις δίκες-παρωδία της Αμάσειας, τον Σεπτέμβριο του 1921, ετοίμασε ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και θα το ανεβάσει σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τιμής ένεκεν στον ήρωα, τη «μαύρη» επέτειο της 19ης Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο γνωστός Πόντιος στιχουργός Βασίλης Μωυσιάδης και τη μουσική – πρωτότυπη σύνθεση ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο οποίος το αποδίδει με τη λύρα συνοδεύοντας τη φωνή του Αλέξη Παρχαρίδη. Η μουσική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Πεπερεκίδη, ενώ τη γλωσσική επιμέλεια έχουν οι Χρήστος Ακριτίδης και Χριστόφορος Χριστοφορίδης.
Το τραγούδι-ύμνος για τον Νίκο Καπετανίδη θα «ντυθεί» και με βιντεοκλίπ, τη σκηνοθετική επιμέλεια του οποίου έχει ο Θοδωρής Σαρηβασίλης. Τα γυρίσματα του βίντεο-κλιπ έγιναν στο στούντιο και στο άγαλμα του εθνομάρτυρα, που τοποθέτησε ο σύλλογος στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη δυτική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και ιστορικά πλάνα από τη ζωή και το θάνατο του Νίκου Καπετανίδη.
«Το τραγούδι γράφτηκε μετά από απόφαση, πρωτοβουλία και ενέργειες του συλλόγου μας. Θα αποτελέσει μία παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, την οποία, μαζί με τη δημοσιογραφία, αγαπούσε πάρα πολύ ο εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης. Πίστευε πολύ στην εκπαίδευση της νεολαίας και είχε την πεποίθηση ότι, μόνο αν μορφωθούν οι νέοι, ο ελληνισμός θα έχει τύχη. Ο εθνομάρτυρας, στη σύντομη ζωή του, είχε πάντοτε μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα, τη νεολαία και την Παιδεία», τονίζει στο pontosnews.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.
Κενοτάφιο για τα θύματα των δικαστηρίων της Αμάσειας
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο μνημείο-άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη, σημειώνει ότι για τα μέλη του συλλόγου αποτελεί ουσιαστικά ένα κενοτάφιο για τον εθνομάρτυρα αλλά και για όλα τα αδικοχαμένα θύματα των δικαστηρίων της Αμάσειας, τους Πόντιους που έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα το μεμπτό.
«Τόσο ο Νίκος Καπετανίδης, όσο και τα υπόλοιπα θύματα των δικαστηρίων της Αμάσειας, πετάχθηκαν από τους Τούρκους μέσα σε λάκκους μετά το θάνατό τους και τους έφαγαν τα σκυλιά. Οι συγγενείς τους δεν μπόρεσαν να πάρουν τα πτώματα και να τα θάψουν με τις δέουσες τιμές. Γι’ αυτό το λόγο το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» αποτελεί για όλους εμάς ένα κενοτάφιο ιερής μνήμης και όχι απλώς ένα καλλιτεχνικής φύσης μνημείο. Προσωπικά έχω φέρει χώμα από τη θάλασσα μπροστά από το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, όπου φοίτησε ο Νίκος Καπετανίδης αλλά και από την Παναγία Σουμελά, το οποίο θα βάλουμε μπροστά στο μνημείο. Εκεί θα φυτέψουμε ένα λουλούδι στη μνήμη του. Ένα ροδάφνο, που είναι το πιο κλασικό λουλούδι της Τραπεζούντας, για να τον συντροφεύει», αναφέρει ο Γιώργος Γεωργιάδης.
Βιβλιοπαρουσίαση για τον εξισλαμισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για τη «μαύρη» επέτειο της 19ης Μαΐου, συνδιοργανώνει (μαζί με τις «Εκδόσεις Κυριακίδη», την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης) την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919-1925. Μια μελέτη μνήμης».
Το βιβλίο έγραψε ο Τούρκος υπήκοος, αλλά ελληνικής και αρμενικής καταγωγής Μερτ Καγιά, ο οποίος είναι κοινωνιολόγος και ιστορικός συγγραφέας. Όπως λέει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο συγγραφέας είναι αγωνιστής στην Τουρκία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας που υπέστη ο ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής. Το βιβλίο αποτελεί τη διδακτορική του διατριβή για το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ελληνικά. Ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί και με τα ορφανά παιδιά των γενοκτονημένων Ελλήνων και έχει πάρει συνεντεύξεις από απογόνους τους.
«Ο Μερτ Καγιά δηλώνει ευθέως την ελληνική καταγωγή του. Έχει συγγενείς στο Λιβαδοχώρι Σερρών, τους οποίους βρήκε και έχει σχέσεις μαζί τους. Είναι μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».
Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 18:30, στο «Lazart Hotel», στη Θεσσαλονίκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), Λεωνίδας Γεωργιάδης (πλήκτρα) και Δημήτρης Μιτρούλης (κρουστά).
Μία ημέρα πριν, την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 11:00 το πρωί, στο μνημείο του Νίκου Καπετανίδη, ο σύλλογος θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Εκεί θα ακουστεί για πρώτη φορά ο ύμνος για τον εθνομάρτυρα, με τη συνοδεία λύρας.
Τέλος, ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ετοιμάζεται και για την παρουσίαση, το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, του βιβλίου που έγραψε ο εγγονός του αδελφού του εθνομάρτυρα Κώστας Καπετανίδης. Το βιβλίο περιλαμβάνει διάφορα αρχεία, ντοκουμέντα κείμενα και γραπτές σημειώσεις του απαγχονισμένου δημοσιογράφου. Το εξέδωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ ο σύλλογος το στηρίζει οικονομικά και ηθικά.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο pontosnews.gr για τις ανάγκες του άρθρου.