Μήνυμα υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «με σταθεροποιητικό ρόλο για τις χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα», έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι πρόκειται να υποβάλει αίτημα για ένταξη με διαδικασία-εξπρές.
Όπως ήταν αναμενόμενο η φινλανδική απόφαση επηρέασε τη Σουηδία, τη δεύτερη σκανδιναβική χώρα που συζητά την ίδια επιλογή, τερματίζοντας το καθεστώς της ουδετερότητας που υιοθέτησε το 1815.
Εκτός από τη Ρωσία που απείλησε με αντίποινα, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αντίθετος στην ενταξιακή προοπτική των δύο χωρών, αντιδρώντας έντονα – το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας-μέλους που εκφράζει τη διαφωνία του.
«Εμείς δεν βλέπουμε θετικά κάτι τέτοιο. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Υπάρχουν ακόμη και μέλη του Κοινοβουλίου σε ορισμένες» δήλωσε σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο PKK.
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με την ένταξη της Ελλάδας. «Χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ εναντίον μας» σημείωσε στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1974.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από την κοινοβουλευτική έκθεση για την ασφάλεια που παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η σκανδιναβική χώρα θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει εγγυήσεις ότι θα λάβει βοήθεια σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Αν και στην έκθεση δεν διατυπώνεται ευθέως πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ, εντούτοις τονίζεται ότι υπάρχει συσχέτιση με το επίπεδο ασφάλειας στη Βόρεια Ευρώπη.