Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, όμως εάν διαγνωστεί έγκαιρα η πενταετής επιβίωση αγγίζει το 92% και οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες ίασης.
Είναι μία «σιωπηλή» νόσος, καθώς στα πρώτα στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Με αφορμή το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος Ηρακλής Τιτόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στις εκστρατείες πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Όπως εξήγησε, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γίνει με την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης. Η συγκεκριμένη εξέταση συστήνεται σε όλα τα άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, όπως είναι όσοι είναι άνω των 50 με ιστορικό καπνίσματος ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.
Η δε ΧΑΠ είναι επίσης χωρίς διάγνωση σε μεγάλος μέρος του ελληνικού πληθυσμού, καθώς από τους 500.000 που ασθενούν, συνήθως πρόκειται για χρονίως καπνιστές, μόνο οι 180.000 ακολουθούν θεραπευτική αγωγή.
«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της πρώιμης διάγνωσης με μία απλή μέτρηση της αναπνοής που γίνεται με σπιρομέτρηση και με μια απλή αιματολογική εξέταση. Με αυτές της εξετάσεις μπορεί να διαγνωστεί η ΧΑΠ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και ανάλογα με το βαθμό της βλάβης συνιστάται διακοπή του καπνίσματος ή χρήση εισπνεόμενου ή κάποια άλλη θεραπεία που θα δώσει ο πνευμονολόγος» σημειώνει ο Ηρακλής Τικτόπουλος.