Όλο και περισσότερες είναι οι πληγές που μετρά καθημερινά η Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, στη χώρα. Ένα ακόμη πλήγμα στον πολιτισμό της, μετά το βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης και άλλων πολιτιστικών τοπόσημων της Ουκρανίας, είναι ο βομβαρδισμός του μουσείου, αφιερωμένου στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, Χριχόρι Σκοβορόντα, στην ανατολική Ουκρανία.
Σα να μην έφτανε αυτό, διαδίδεται η πληροφορία ότι οι Τσετσένοι κατέλαβαν την πόλη Ποπάνσα, στην ανατολική Ουκρανία. Όσο για άλλες χώρες της Ευρώπης, η Βρετανία και Γερμανία δήλωσαν ότι ενισχύουν περαιτέρω, οικονομικά και στρατιωτικά, την πληγείσα Ουκρανία.
Οι επιθέσεις που γίνονται από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον μουσείων είναι «στοχευμένες», όπως τις χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα το σκεφτόντουσαν ούτε οι τρομοκράτες. «Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε.
Το μουσείο ήταν σημαντικό για τους Ουκρανούς, ιδίως εφέτος που εoρτάζουν 300 χρόνια από τη γέννηση του Χριχόρι Σκοβορόντα. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ δεν καταστράφηκαν τα πιο πολύτιμα αντικείμενά του – είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας.
Καντίροφ: Καταλάβαμε την Ποπάσνα
«Μαχητές των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων (…) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα», επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, σε ανάρτησή του στο Telegram, σημειώνοντας ότι «οι κεντρικοί δρόμοι και περιοχές της πόλης έχουν καθαρίσει εντελώς».
Προς το παρόν, το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει αυτή την πληροφορία. Μόνο, χθες το βράδυ, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι στην πόλη μαίνονται σφοδρές και δύσκολες μάχες, αλλά οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο. Παρότι οι Τσετσένοι διαδίδουν ότι η μάχη ολοκληρώθηκε και μάλιστα υπέρ τους.
«Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ανέφεραν με χαρά ότι την έχουν ήδη καταλάβει, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή είναι η 117η φορά που ισχυρίζονται ότι “κατέλαβαν την Ποπάσνα” αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε.
Στη μάχη δε συμμετέχουν τσετσενικά στρατεύματα, είπε, αλλά κάνουν λεηλασίες και τραβούν βίντεο.
Οικονομική βοήθεια από Βρετανία και Γερμανία
Στα 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,87 δισεκατομμύρια. ευρώ) ανέρχεται το ποσό της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που δήλωσε ότι θα χορηγήσει στην Ουκρανία, η βρετανική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι είναι η μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιονδήποτε πόλεμο έπειτα από αυτούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αν και δεν διευκρίνισε πώς κάνει αυτόν τον υπολογισμό.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα χορηγήσει στην Ουκρανία επιπλέον οικονομική βοήθεια 63 εκατομμυρίων ευρώ, και έτσι το ποσό διαμορφώνεται στα 185 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό «θα αξιοποιηθεί για να αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού» και για «να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα διαμερίσματα, σχολεία και νηπιαγωγεία», διευκρίνισε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Όταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση. Το υπουργείο μου ήδη προετοιμάζεται γι’ αυτό», συμπλήρωσε.