«Ο εμπρησμός υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία στην Αθήνα, αναφερόμενος συχνά και ως η τραγωδία της Μαρφίν, έγινε στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Ομάδα αγνώστων ατόμων, τα οποία θεωρείται ότι ήταν αναρχικοί, έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική και τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.
Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού».
Με τον τρόπο αυτό περιγράφει η wikipedia τα θλιβερά γεγονότα της 5ης Μαΐου του 2010, μιας μέρας σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια, που κατέληξαν στο θάνατο τριών ανθρώπων.
Η τραγωδία της Μαρφίν είναι πλέον εγκυκλοπαιδικό λήμμα για να θυμίζει στους Έλληνες όχι μόνο τον άδικο χαμό τριών συνανθρώπων μας αλλά και το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος, οι άνθρωποι που πέταξαν βόμβες μολότοφ για να κάψουν συνανθρώπους μας δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.
Η ΠτΔ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων
Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων, της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, αποθέτοντας λίγα λουλούδια στο σημείο όπου έχασαν άδικα τη ζωή τους, θύματα τυφλού φανατισμού και ιδεολογικής βίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Από το μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας, έλειπε η σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Την αφαίρεσαν άγνωστοι αργά χθες το βράδυ…