Tην πρότασή της για το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρουσιάζει η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο – όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει εμπάργκο στο πετρέλαιο, με τη σταδιακή αποδέσμευση των κρατών-μελών, καθώς υπάρχουν κάποια (όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία) με μεγάλο βαθμό εξάρτησης.
Μεγαλύτερη αντίσταση πρόβαλε και η Γερμανία, υπό το φόβο των επιπτώσεων στην οικονομία της. Ωστόσο, κατάφερε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό και να ρίξει στο 12% (από 35%) το ποσοστό εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων ύψους 44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά τις εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατ. και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Και οι δύο χώρες βρίσκονται στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά· πέρσι έλαβαν από τη Ρωσία αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του 5ου πακέτου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Επιπλέον, στο 6ο ευρωπαϊκό πακέτο θα περιλαμβάνονται τρεις τράπεζες (ανάμεσά τους η Sberbank, η μεγαλύτερη στη Ρωσία), οι οποίες θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT, αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες βοηθούν στην παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο.
Για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις απαιτείται ομόφωνη έγκριση των «27». Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αρχίσουν διαβουλεύσεις σήμερα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.