Η Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ ξεκινά με εικόνες νεκρών ποντικιών και πλήθος τέτοιων τρωκτικών που μετακινούνται στους διαδρόμους των πολυκατοικιών και στους υπονόμους της γαλλικής πόλης. Ήδη από τότε, την εποχή της πανούκλας, τα ποντίκια θεωρούνταν μεταδότες ασθενειών, θεωρία που καταρρίπτει νέα έρευνα που εκπόνησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τρωκτικά και άλλα ζώα της πόλης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία.
Για να καταλήψουν στο συμπέρασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα για σχεδόν 3.000 θηλαστικά. Διαπίστωσαν ότι πράγματι τα ζώα σε αστικά περιβάλλοντα είχαν σίγουρα δεκαπλάσιες ασθένειες, αλλά τα ποντίκια δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μια νέα ασθένεια σε σχέση με τα άλλα ζώα.
Ωστόσο, «δεν είναι καλή ιδέα να πλησιάζεις πολύ την αστική πανίδα», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκρεγκ Άλμπερι. Είναι απίθανο, συμπλήρωσε, αυτά τα ζώα του αστικού περιβάλλοντος να είναι η αιτία της επόμενης «ασθένειας Χ», αλλά συχνά παραμένουν αιτία γνωστών σοβαρών ασθενειών. Όπως η λεπτοσπίρωση, μιας βακτηριακής ασθένειας που μεταδίδεται συνήθως από τα ποντίκια.
Σε αντίθεση με την πανίδα στην πόλη, η πανίδα στην ύπαιθρο είναι πολύ πιο άγνωστη και πιο πιθανή να μας παράσχει την επόμενη μεγάλη απειλή, συμπλήρωσε.
Υπερθέρμανση του πλανήτη και νέοι ιοί
Μπορεί τα ποντίκια σε αστικά περιβάλλοντα να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδόσουν την επόμενη πανδημία, ωστόσο, υπάγονται στα θηλαστικά που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών μετάδοσης ιών από ζώο σε ζώο, που ίσως αργότερα να μολύνουν τον άνθρωπο.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε μία ακόμη μελέτη που υπογράφει ο Γκρεγκ Άλμπερι, μαζί με τον Κόλιν Κάρλσον, και αφορά στην κλιματική αλλαγή και στην πιθανότητα αύξησης του κινδύνου νέων επιδημιών.
Η έρευνα αυτή για την υπερθέρμανση του πλανήτη έδειξε ότι νέες ευκαιρίες για τους ιούς να μεταπηδούν από ένα ζώο στο άλλο θα εμφανίζονται πλέον πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές παρά στα δάση.
«Όταν ζώα, όπως οι νυχτερίδες, φεύγουν σε πιο δροσερές περιοχές, αναμιγνύονται για πρώτη φορά με άλλα είδη και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις ασθένειες που μπορεί αργότερα να μολύνουν τον άνθρωπο. Και τα θηλαστικά σε αστικά περιβάλλοντα, όπως τα ποντίκια, μπορεί να παίξουν ένα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», αποφαίνονται οι Γκρεγκ Άλμπερι και Κόλιν Κάρλσον.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP.