«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία». Αυτό διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον επασταλμένο της ΕΡΤ, Γιάννη Σουλιώτη, και μεταδόθηκε το βράδυ της Πρωτομαγιάς, από την ΕΡΤ.
Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, στην οποία αναφέρθηκε στον πόλεμο στη χώρα του και τη σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού, στον μαχητή του Αζόφ που είχε μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, στη στάση του Ερντογάν, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του ελληνικού λαού.
Κατά τη συνέντευξη, έκανε έκκληση για την ασφαλή απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις εμπόλεμες περιοχές, και επανέλαβε ότι η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, επιδιώκοντας την πλήρη εισβολή στη χώρα, μετά την Κριμαία.
«Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μένω έκπληκτος μόνο και μόνο που τίθεται το θέμα άρσης κυρώσεων», υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κόστος των ζημιών
Ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των ζημιών σε κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές, αποκάλυψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στις καταστροφές από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Όσο για τον υπολογισμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα υπολογιστεί μετά το τέλος του πολέμου. Εάν και λένε, είπε, ότι οι απώλειες του ιδιωτικού τομέα για σήμερα είναι ένα τρισεκατομμύριο.
«Δεν μπορώ να το πω, διότι χρειάζομαι συγκεκριμένα στοιχεία, ποσά, τότε μπορούμε να μιλάμε για τις απώλειες. Όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίμημα», υπογράμμισε.
Ο Ζελένσκι για τον μαχητή του Αζόφ που είχε μιλήσει στη Βουλή
Τη διαφορά ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και τις ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος όταν ερωτήθηκε για τον μαχητή του Αζόφ που είχε μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε το σεβασμό του για οποιονδήποτε εθελοντή έχει υπεραπιστεί την Ουκρανία.
«Από το 2014 οι εθελοντές από διάφορες γωνιές του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα. Πράγματι ήταν εθελοντές. Πολεμούσαν απλοί άνθρωποι και οι ένοπλες δυνάμεις. Και πράγματι ποίκιλλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων.
» Διότι πολλές από αυτές ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα. Υπάρχουν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ας δούμε τη διαφορά», ανέφερε.
Συγκεκριμένα για τη Μαριούπολη, είπε ότι «την προστατεύουν οι επαγγελματίες στρατιώτες, την προστατεύει όχι μόνο το Τάγμα Αζόφ. Εκεί είναι και εθνική φρουρά, φύλακες συνόρων, καταδρομείς, εκεί είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας» και «πρέπει να κατανοήσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να πολεμήσει έτσι, όπως το κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
» Όπως και να ήταν οι εθελοντές, τους είμαστε ευγνώμονες, αλλά με τόσο θάρρος να προστατεύει το Αζοφστάλ και τη Μαριούπολη μπορούν μόνο οι επαγγελματίες στρατιώτες».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν προκλήσεις ή εκκλήσεις για ριζοσπαστισμό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι στη χώρα του «είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με άλλα κράτη του κόσμου. Θεωρώ ότι εμείς δεν τις έχουμε σχεδόν καθόλου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πόλεμο και θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε περίπτωση που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους ριζοσπαστικές δηλώσεις, πιστέψτε, τις παρακολουθούμε, τις βλέπουμε πολύ σοβαρά, σταματάμε και ξεκόβουμε αμέσως τέτοια βήματα», συμπλήρωσε.
Ζελένσκι για Τουρκία
Αναφερόμενος στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι έχει «διπλά στάνταρντ» καθώς από τη μία στηρίζει την Ουκρανία, και από την άλλη δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι κάτι που ο ίδιος, σαν πρόεδρος της Ουκρανίας, δεν μπορεί να το παραβλέψει.
«Όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να κάνεις το μέγιστο που μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου, ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έχουμε όλα αυτά τα κράτη στο πλευρό μας, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία που μας επιτέθηκε».