Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χθες οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυραύλους τα νότια και ανατολικά, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Στον αντίποδα, η Μόσχα ανέφερε σήμερα θανάτους αμάχων από επιθέσεις με οβίδες του ουκρανικού στρατού σε χωριά της Χερσώνας.
Εν τω μεταξύ, στη Μαριούπολη απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ.
Η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα κατά την επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και εννέα εβδομάδες, ισοπεδώνοντας πόλεις, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και υποχρεώνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.
Ο στρατός της έχει καταλάβει τη Χερσώνα, περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ έχει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, της στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.
Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη της Μαριούπολης στις 21 Απριλίου· εκατοντάδες άμαχοι και στρατιώτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Χθες έγινε γνωστό από διοικητή του Τάγματος Αζόφ ότι απεγκλωβίστηκαν 20 γυναίκες και παιδιά. «Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά. Είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, περιγράφοντας σκηνικό καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμαχοι που εγκατέλειψαν το εργοστάσιο θα μεταφερθούν στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.
Επίθεση στην Οδησσό
Ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού, θέτοντάς το εκτός λειτουργίας, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν θύματα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε πως το αεροδρόμιο θα ξαναχτιστεί, τονίζοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι «η Οδησσός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντί της».
Στόχος του ρωσικού στρατού στον ουκρανικό νότο είναι να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» με την Κριμαία, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του στα ανατολικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ρωσία συγκεντρώνει πρόσθετες δυνάμεις για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στα ανατολικά.
Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες επί εβδομάδες, το χάσμα μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς φαίνεται πως παραμένει αγεφύρωτο. Η τελευταία διά ζώσης συνάντηση ήταν στις 29 Μαρτίου· έκτοτε έχουν γίνει διαβουλεύσεις μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων.