Η πολιομυελίτιδα είναι μία ασθένεια, της οποίας οι επιπτώσεις προκαλούσαν τρόμο σε όποιον έχει την ατυχία να εμφανίσει συμπτώματα.
Αν και περίπου 90% των μολύνσεων πολιομυελίτιδας δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, τα προσβληθέντα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων, εάν ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.
Στο 1% των περιπτώσεων ο ιός εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου κατά προτίμηση μολύνει και καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες, οδηγώντας στην μυϊκή αδυναμία και την οξεία χαλαρή παράλυση.
Μπορούν να εμφανιστούν διαφορετικοί τύποι παράλυσης. Η νωτιαία πολιομυελίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ασύμμετρη παράλυση που συχνότερα περιλαμβάνει τα πόδια. Η προμηκική πολιομυελίτιδα οδηγεί σε αδυναμία των μυών που νευρώνονται από τα κρανιακά νεύρα. Η νωτιαιοπρομηκική πολιομυελίτιδα είναι ένας συνδυασμός προμηκικής και νωτιαίας παράλυσης.
Το 20ο αιώνα ήταν μία ασθένεια που προκαλούσε τον τρόμο των γονίων για τα παιδία τους. Οι επιδημίες πολιομυελίτιδας έχουν αφήσει ανάπηρους χιλιάδες ανθρώπους, συνήθως μικρά παιδιά.
Ο φόβος αυτός, πλέον δεν υπάρχει τόσο ζωντανός στο μυαλό των ανθρώπων, ειδικά στις δυτικές κοινωνίας. Η γενική εξέλιξη της ιατρικής έχει βοηθήσει σε αυτό, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντας είναι ένας: το εμβόλιο.
Το πρώτο επιτυχημένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, που ανέπτυξε ο Αμερικανός Τζόνας Σολκ, βγήκε στην αγορά την 1η Μαΐου 1956. Είχε προηγηθεί ο πρώτος επιτυχημένος εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας από την Χίλαρυ Κοπρόβσκι το 1950, μετά την πόση ενός ζωντανού εξασθενημένου ιού. Ενώ το εμβόλιο του Τζόνας Σολκ είχε αρχίσε να δίνεται σε χρήση από το 1955.
Μετά από αυτό ακολούθησαν και άλλα, ενώ σήμερα έχουμε δύο τύπους εμβολίων. Ο πρώτος είναι ο απενεργοποιημένος ιός της πολιομυελίτιδας που χορηγείται με ένεση και ο εξασθενημένος ιός της πολιομυελίτιδας που χορηγείται από το στόμα.
Τα δυο ανωτέρω εμβόλια έχουν εξαλείψει την πολιομυελίτιδα στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Ενώ το 1988 είχαμε 350.000 ασθενείς ετησίως, το 2018 ήταν μόνο 33.
Έτσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας.