Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για τη δική μας γενιά είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω; Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;
Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με τίτλο «Μικρασία, Η σκυτάλη της μνήμης», με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές, μέχρι και τον Μάιο, θα γίνονται στο γυάλινο δώμα με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας, αλλά θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.
Τέταρτος προσκεκλημένος, την Πέμπτη 28 Απριλίου, στις 19:30, είναι ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπρους Κλαρκ (Bruce Clark). Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το εμβληματικό βιβλίο του Δύο φορές ξένος, που αφορά στην ανταλλαγή πληθυσμών και κέρδισε το Βραβείο Ράνσιμαν.
Ο Βορειοϊρλανδός καταφέρνει να περιγράψει τον πόνο του ξεριζωμού που ένιωσαν αμφότεροι Τούρκοι και Έλληνες με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και ισορροπία. Ταυτόχρονα εξετάζει τις συνέπειες της Συνθήκης της Λοζάνης και αποτυπώνει το πώς οι αποφάσεις και τα οράματα των ηγετών αλλάζουν τον ρου της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων εις το όνομα του εθνικισμού.
Γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έζησε και εργάστηκε στην πατρίδα μας, έμπειρος αναλυτής της γεωπολιτικής γράφοντας σε σπουδαία μέσα και έντυπα, είναι χαρισματικός αφηγητής, ικανός να περιγράψει την ιστορία των καθημερινών ανθρώπων αλλά και την Ιστορία των εθνών.
Ο Μπρους Κλαρκ θα μιλήσει στη Μαργαρίτα Πουρνάρα για την περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η ιδέα της ανταλλαγής πληθυσμών ακούστηκε για πρώτη φορά πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλευση του οποίου μετέθεσε την εφαρμογή της κάποια χρόνια αργότερα.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά δίχως μετάφραση.