Το ποντιακό ταφικό έθιμο, το οποίο διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη, αναβίωσε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Δρέπανο και στο Πρωτοχώρι Κοζάνης.
Πρόκειται για εκδήλωση τιμής και αγάπης για όσους έφυγαν από τη ζωή, η οποία όμως δεν θυμίζει μνημόσυνο αλλά αναστάσιμη γιορτή αφού στρώνεται κανονικό τραπέζι με κόκκινα αυγά και άλλα ποντιακά εδέσματα, με την ποντιακή λύρα και τα τραγούδια να συμπληρώνουν το εορταστικό κλίμα.
Έτσι τόσο στο Δρέπανο όσο και στο Πρωτοχώρι Κοζάνης κάτοικοι αλλά και χωριανοί οι οποίοι ζουν πλέον σε άλλες περιοχές βρέθηκαν στα κοιμητήρια, πάνω από τους τάφους των δικών τους ανθρώπων και έφαγαν και τραγούδησαν αναβιώνοντας ένα μοναδικό έθιμο.
Σύμφωνα με την ποντιακή παράδοση, οι ψυχές ανεβαίνουν στη γη την ημέρα της Ανάστασης και μένουν μέχρι την Πεντηκοστή.
Οπότε το τραπέζι, που στρώνεται τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα ή την Κυριακή του Θωμά, ανάλογα με την περιοχή, γίνεται για να υποδεχθούν τις ψυχές των αγαπημένων προσώπων που έχουν ανέβει στον επίγειο κόσμο και παραμένουν μαζί τους μέχρι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Το ταφικό έθιμο τηρείται ευλαβικά σε αρκετές περιοχές που ζουν Πόντιοι, με εξαίρεση βέβαια τα δύο τελευταία χρόνια που δεν έγινε λόγω της πανδημίας. Από τα Σούρμενα, τον Κορυδαλλό, τις Αχαρνές, τον Ασπρόπυργο, την Καλλιθέα, την Αγία Βαρβάρα της Αττικής, μέχρι τη Νέα Κρώμνη Δράμας, τη Χαρίεσσα Νάουσας, την Καλαμαριά και τη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας οι οικογένειες επισκέπτονται τα νεκροταφεία.