Ανακατατάξεις φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη στους κόλπους της ελληνικής μαφίας μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 53χρονου Γιάννη Σκαφτούρου μπροστά σε συγγενείς και φίλους, την ώρα που γλεντούσε στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια.
Ο «θείος Τζο» γαζώθηκε με σφαίρες από καλάσνικοφ, όπλο που πλέον χρησιμοποιείται σε συμβόλαια θανάτου. Μόνο από αυτό κύκλοι της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για «μήνυμα με πολλούς παραλήπτες».
Επίσης, οι εκτελεστές γνώριζαν ότι τη Δευτέρα του Πάσχα δεν θα είχε μαζί του σωματοφύλακες – προς το παρόν δεν είναι σαφές αν πήραν την πληροφορία από άτομο του περιβάλλοντός του, ή εάν τον παρακολουθούσαν. Γεγονός είναι πάντως ότι τον βρήκαν «ευάλωτο» και ότι οι ίδιοι οι δράστες μπόρεσαν να φύγουν… αλώβητοι, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος πρόλαβε να πυροβολήσει εναντίον τους.
Ο επαγγελματισμός του χτυπήματος δείχνει στην ΕΛΑΣ ότι πρόκειται για μισθωμένους εκτελεστές που βρίσκονται πίσω και από άλλα συμβόλαια θανάτου. Η έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο διαφυγής – εκτιμάται ότι οι δύο από τους τέσσερις κινήθηκαν με τα πόδια αφότου εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν. Είναι πολύ πιθανό ότι χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσουν και ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν στο σχέδιο.
Ο Γιάννης Σκαφτούρος θεωρούνταν ένα από τα βαριά ονόματα της ελληνικής νύχτας, με ρόλο ταμία στο «Συνδικάτο του εγκλήματος». Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος εκτιμά ότι η εντολή θανάτου ενδεχομένως να δόθηκε και από μέλη της ίδιας του της ομάδας. «Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν τα ηνία ή θέλουν να δημιουργήσουν νέα ομάδα», είπε μιλώντας στο STAR.
Από τη φυλακή βγήκε το 2019, όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων «έσπασε» τα δις ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου. Και όταν ήταν έγκλειστος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση, τον Ιούνιο του 2018 από Αλβανό που τελικά τον τραυμάτισε στο πόδι με αιχμηρό αντικείμενο.
Τα τελευταία χρόνια όλες οι δραστηριότητές του εμφανίζονταν νόμιμες, όμως συνέχιζε να λαμβάνει πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας – τελευταία φορά απασχόλησε την Αστυνομία τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εντοπίστηκε να οπλοφορεί, σε τυχαίο έλεγχο στη Γλυφάδα.
Στην ελληνική μαφία εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990. Το όνομά του βρισκόταν στην ογκώδη δικογραφία για το «Συνδικάτο του εγκλήματος» που σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2002. Αρχηγός της συμμορίας ήταν ο επίσης δολοφονημένος Βασίλης Στεφανάκος, το 2018· με τον «θείο Τζο» είχαν γνωριστεί στις φυλακές της Λάρισας.
Επίσης, υπήρξε συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού, μαζί με τον οποίο είχε κατηγορηθεί για απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος φέρεται ότι συμμετείχαν έως το 2009 στην Greek Mafia σε σειρά εγκληματικών ενεργειών, όπως εκβιασμούς, απειλές και «προστασίες» σε νυχτερινά κέντρα, έχοντας ως «βιτρίνα» μια επιχείρηση με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο Χαϊδάρι.
Η οργάνωσή τους είχε δομή, ιεραρχία και εταιρείες. Είχαν συνεργάτες εργολάβους, επιχειρηματίες, αστυνομικούς, διευθυντές φυλακών, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους, γιατρούς και ενδεχομένως σχέσεις ακόμα και με πολιτικά πρόσωπα, όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από κάποιες από τις συνομιλίες που υπέκλεψε η ΕΥΠ.
Το όνομα του Γιάννη Σκαφτούρου είχε εμπλακεί και στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Όμως, είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.