Το λαμπρόψωμο (ή λαμπροκουλούρα) είναι ένα γλυκό ψωμί που παρασκευαζόταν σε όλη τη Μικρά Ασία (και στην Ελλάδα) τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο, ώστε να συνοδεύσει είτε το τραπέζι μετά την Ανάσταση είτε το πασχαλινό τραπέζι.
Οι ονομασίες και τα υλικά διαφέρουν από μέρος σε μέρος, όπως και το σχήμα.
Έτσι λοιπόν συναντάμε συνταγές παρόμοιες με αυτή του τσουρεκιού σε μπαχαρικά, άλλες μόνο με γλυκάνισο και άλλες να περιέχουν καρύδια.
Η τέχνη του στολισμού είναι επίσης διαδεδομένη και ποικίλλει, με πιο γνωστή αυτή της πλεξούδας, γιατί θεωρείται πως διώχνει τα κακά πνεύματα.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι σκληρό |
1 κούπα νερό |
½ κούπα ζάχαρη |
½ κούπα γάλα |
1 αυγό |
2 κ.σ. βούτυρο |
2 κύβοι νωπή μαγιά (50 γρ.) |
1 κ.γ. αλάτι |
1 κ.σ. σπόροι γλυκάνισου |
1 φακελάκι σουσάμι για το πασπάλισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Φτιάχνουμε προζύμι διαλύοντας τη μαγιά στο νερό και προσθέτοντας τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί σφιχτός χυλός. Ξεκουράζουμε για 15 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Ξεκουράζουμε για 45 λεπτά.
- Παίρνουμε από τη ζύμη 2 μικρά μπαλάκια ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα για το στολισμό. Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
- Δημιουργούμε πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες της ώστε να σχηματιστεί η κουλούρα. Ραντίζουμε με νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και δημιουργούμε ένα σταυρό με τη ζύμη που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
- Ξεκουράζουμε για 30 λεπτά και ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου.
Σάββας Καρίπογλου