Επείγουσα έκκληση για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ (Azovstal), τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο ζήτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών.
«Δεν εμπιστεύονται τους [σ.σ. Ρώσους] στρατιώτες», αναφέρει το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter. Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι άμαχοι είναι περίπου 1.000 και προστατεύονται από Ουκρανούς στρατιώτες.
Η μαρτυρική πόλη, και στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική, βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ρώσων, όπως είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Σεργκέι Σοϊγκού. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής.
Στο διάλογο που έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακούγεται να λέει: «Θεωρώ ότι η προτεινόμενη έφοδος στη βιομηχανική περιοχή είναι άσκοπη. Διατάζω να ακυρωθεί. Πρέπει να σκεφτούμε τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη. Αποκλείστε τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορέσει να περάσει ούτε μύγα».
Η ρωσική επίθεση σε όλη την ανατολική Ουκρανία είναι πλέον ολομέτωπη, με τη Δύση να εκτιμά ότι η Μόσχα επιθυμεί διακαώς μια έστω και συμβολικής σημασίας νίκη έως τις 9 Μαΐου, ημέρα νίκης επί των ναζί.
Η Μαριούπολη ήταν στρατηγικός στόχος σχεδόν από την πρώτη ημέρα της εισβολής, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Σοϊγκού, περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ. Ο Ρώσος πρόεδρος τους κάλεσε να παραδοθούν.
«Όσοι βρίσκονται στο Αζοφστάλ είναι αποκλεισμένοι εκεί και γύρω από ολόκληρη την περίμετρο. Θα χρειαστούμε τρεις με τέσσερις ημέρες για να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις μας», ισχυρίστηκε ο υπουργός Άμυνας.
Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πρόθυμοι να μεταβούν στο λιμάνι της Αζοφικής και να αρχίσουν συνομιλίες άνευ όρων με τους Ρώσους για την απομάκρυνση των στρατιωτών και των πολιτών.
«Είμαστε έτοιμοι για έναν “ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων” στη Μαριούπολη. Πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, το [σ.σ. τάγμα] Αζόφ, οι στρατιώτες, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες. Όλοι», σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ.
Συνολικά στη Μαριούπολη εκτιμάται ότι βρίσκονται 120.000 άμαχοι. «Εμποδίζονται να φύγουν» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει περάσει σε ρωσικό έλεγχο.