Σταθερός παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων –γύρω στις 20.000– που σημειώνονται καθημερινά στην Σανγκάη, παρά το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη, ήδη από τα τέλη Μαρτίου. Οι θάνατοι έχουν αρχίσει να αυξάνονται, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός τους ανήλθε στους 17.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός παραμένει εντυπωσιακά χαμηλός στο πελώριο αστικό κέντρο, συγκριτικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά.
Δραματικές είναι και οι εικόνες που μεταδίδουν ειδησεογραφικά μέσα, με απεγνωσμένους κατοίκους να ουρλιάζουν από τα παράθυρα των σπιτιών τους, καθώς δεν τους επιτρέπεται να βγουν ούτε στο μπλακόνι τους. Όσοι τολμούν να βγουν έξω, έρχονται αντιμέτωποι με τις Αρχές, που φορώντας ειδικές στολές και δαγκάνες, τους πιάνουν και τους χτυπούν.
Μείζον θέμα λόγω των δρακόντειων μέτρων που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση, είναι η πείνα. Οι Αρχές αποδίδουν την έλλειψη τροφίμων σε μεγάλο βαθμό σε μια ανθρωπογενή καταστροφή λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις των επισήμων, τα τρόφιμα που μοιράζει η κυβέρνηση δεν φθάνουν σε περιοχές της Σανγκάης, ή είναι λιγοστά.
Ορισμένοι κάτοικοι έχουν πεθάνει καθώς δεν κατάφεραν να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και φάρμακα για άλλες ασθένειες, λόγω των σκληρών μέτρων της κοινωνικής απομόνωσης.
Παρόλα αυτά, η κινεζική κυβέρνηση εμμένει στη στάση της πως μόνο μία ακολουθούμενη πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 μπορεί να σώσει την Κίνα από τους θανάτους και το χάος που προκάλεσε ο κορονοϊός στη Δύση.
Τα ανωτέρω προκαλούν την οργή των εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης –νέων, ηλικιωμένων, φτωχών και πλουσίων, φιλελεύθερων και συντηρητικών– οι οποίοι δείχνουν να συμφωνούν ότι «η λύση είναι χειρότερη από το πρόβλημα».
Κατά τον ανεξάρτητο πολιτικό αναλυτή, Γου Κιάνγκ, η κατάσταση που επικρατεί στην Σανγκάη μπορεί να επιφέρει θεμελιώδεις επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς ο εφιάλτης της καραντίνας έχει απλώς ωθήσει τη μεσαία τάξη της μεγαλούπολης να θέλει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, παρά να δημιουργήσει αλλαγές στο σύστημα στην Κίνα.
«Η μεσαία τάξη στη Σανγκάη θέλει να φύγει ή να μεταναστεύσει, επειδή οι εμπειρίες στη διάρκεια της πανδημίας την έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι είναι απλώς μια ψευδαίσθση το “όμορφο όραμα” που προτεινε η κινεζική κυβέρνηση», εξήγησε, μιλώντας στην Deutsche Welle.