Αν και αυτή τη στιγμή είναι κλειστή για επισκευές, όλοι όσοι έχουν πάει Βουδαπέστη έχουν δει και πιθανά έχουν περπατήσει τη Γέφυρα των Αλυσίδων.
Πόσοι γνωρίζουν, όμως, ότι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της γέφυρας ήταν ο Έλληνας επιχειρηματίας Γεώργιος Σίνας;
Η γέφυρα είναι γνωστή και ως γέφυρα Σέτσενι, καθώς ο Ιστβάν Σέτσενι υποστήριξε ένθερμα την κατασκευή της. Συνδέει τη Βούδα με την Πέστη και την εποχής της κατασκευής της, το 1849 θεωρούταν ένα από τα σύγχρονα θαύματα της παγκόσμιας μηχανικής, ενώ ήταν το πρώτο μόνιμο πέρασμα επί του Δούναβη στην Ουγγαρία.
Ποιος ήταν, λοιπόν, ο Γεώργιος Σίνας;
Ο Γεώργιος Σίνας, γεννημένος στο Νις, της τωρινής Σερβίας, στις 20 Νοεμβρίου 1783 ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, τραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης, με καταγωγή από την Μοσχόπολη Κορυτσάς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Βόρεια Ήπειρος).
Σε ηλικία είκοσι ετών έγινε συνέταιρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του και κατάφερε και ανέπτυξε εξαιρετική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αυστριακής βιομηχανίας και του εμπορίου. Επίσης διέθεσε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του για την αγορά ακινήτων και έγινε ο μεγαλύτερος τότε γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία.
Υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής εταιρείας του Δουνάβεως και ανέλαβε την διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού.
Καθώς είχε πολλές επιχειρήσεις και συμφέροντα στην περιοχή, ένα μόνιμο πέρασμα στο Δούναβη, θα ήταν εξαιρετικά επωφελές για αυτόν, αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι ήταν από τους κύριους χρηματοδότες του επιτεύγματος.
Διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα και το 1833 διορίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη, όπου και παρέμεινε ως τον θάνατό του, το 1856. Η μεγαλύτερη δωρεά προς την Ελλάδα υπήρξε η ίδρυση του Αστεροσκοπείου στο λόφο Νυμφών της Αθήνας. Φρόντισε για τον εξοπλισμό του κτηρίου με κατάλληλα μετεωρολογικά και αστρονομικά όργανα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.