Έλληνες και Αρμένιοι. Αρμένιοι και Έλληνες. Δύο λαοί με ιδιαίτερους δεσμούς και παράλληλους βίους σε διάφορες περιόδους της ιστορίας μας. Μαζί στη χαρά, μαζί και στον πονο.
Μαζί και στον αγώνα, έναν αγώνα που δεν θα σταματήσει μέχρι την τελική δικαίωση, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων της Ανατολής.
Θέση που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά, σήμερα, κατά τη διάρκεια της κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης μνήμης για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος εκφώνησε o Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλήνων και Αρμενίων και στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του αρμενικού λαού, κατέληξε τονίζοντας πως «…Με τους παράλληλους βίους της ιστορίας μας λοιπόν θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε δικαίωση για την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε την Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε την εισβολή στην Κύπρο. Όσο πάλλεται η καρδιά μέσα στα στήθη μας, εμείς θα αφιερώνουμε τις ζωές μας στην απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των λαών μας. Κι από την στιγμή που εμείς δεν παραιτούμαστε, η μόνη λύση είναι η νίκη!…»
Την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης που καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Έχω ακούσει να λέγεται, από ειδικότερους από μένα, ότι τελευταία πράξη μιας γενοκτονίας είναι η λήθη, η απουσία αναγνώρισης. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε, αυτό είναι βέβαιο. Ο δρόμος προς την αναγνώριση της γενοκτονίας του 1915 έχει υπάρξει μακρύς και δύσκολος για τους Αρμένιους. Όμως, σήμερα μπορείτε να είστε περήφανοι γιατί με τις άοκνες προσπάθειές σας, 30 και πλέον κράτη, 17 Διεθνείς Οργανισμοί, 49 αμερικανικές πολιτείες και 78 περιφέρειες στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα, βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος. Αναφερόμενος στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «…η αναγνώριση ως τιμωρία (της Γενοκτονίας) για τους θύτες και για εκείνους που, ακόμα και σήμερα, αμετανόητοι μαζί και έντρομοι απ’ τις ίδιες τους εκείνες πράξεις, αδυνατούν, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα, να πουν μία συγνώμη, έστω και ψιθυριστά, μήπως και βρει κάποια ανάπαυση η ψυχή τους. Δεν το τολμούν όμως. Δεν το μπορούν. Δεν το θέλουν. Προτιμούν να μένουν υπόλογοι μπροστά σε θεούς και ανθρώπους, από το να αναγνωρίσουν εκείνο το έγκλημα. Η παραδοχή και η συγγνώμη χρειάζονται θάρρος και παρρησία. Εσωτερική γενναιότητα, που δεν διαθέτουν».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο λαών στην Ελλάδα αλλά και στην διάρκεια της κοινής ιστορικής τους πορείας, είπε πως «Η σημερινή Ημέρα Μνήμης μας υπενθυμίζει το ιστορικό καθήκον μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος χιλιάδων Αρμενίων και να παλεύουμε ακατάπαυστα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας του Αρμενικού λαού».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Tigran Mkrtchyan, ο οποίος ανέφερε πως «… Σήμερα, με το πρόσχημα της άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης γινόμαστε μάρτυρες υποκίνησης μίσους, διάκρισης και μισαλλοδοξίας, απόπειρας συγκάλυψης της άρνησης της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της άρνησης της ιστορίας του αρμενικού λαού, της διαστρέβλωσης και παραχάραξής της, της καταστροφής της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεράστιων διαστάσεων πολιτικής του αντιαρμενισμού, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς εξύμνησης όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά των Αρμενίων, αλλά και της ανάπτυξης και ανατροφής αντιαρμενικών συναισθημάτων σε ανηλίκους. Αυτά είναι τα φαινόμενα των οποίων γίναμε μάρτυρες, όχι μόνο πριν από έναν αιώνα, αλλά και ως αποδέκτες των αποτελεσμάτων της πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίας δεκαετίες. Η ανεπαρκής ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας σε αυτά τα φαινόμενα δημιούργησε εκείνο το γενοκτόνο περιβάλλον που οδήγησε στην καταστροφή: τον πόλεμο των 44 ημερών».
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο Σαμουέλ Σαμουελιάν, ο οποίος σημείωσε «…107 χρόνια μετά, είμαστε εδώ για να σταματήσουν οι ρητορικές μίσους που καλλιεργεί ο παντουρκισμός, με κύριους εκφραστές του την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Και ταυτόχρονα θα υπενθυμίζουμε στην διεθνή κοινότητα το χρέος της , να προλαμβάνει να καταδικάζει και να τιμωρεί τα κράτη που προβαίνουν σε εγκλήματα όπως αυτό της Γενοκτονίας των Αρμενίων, απαιτώντας από τον θύτη την αποδοχή της πράξης του. Θα αγωνιστούμε, ώστε να επιστραφούν και να αποδοθούν στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον Αρμενικό λαό, όχι μόνο τα εδάφη του Αρτσάχ, που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στον τελευταίο πόλεμο, αλλά και όλες οι αρμενικές επαρχίες που χρόνια τώρα βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή».
Κεντρικός ομιλήτης της εκδήλωσης ήταν προσκεκλημένος ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος Κυριάκος Κενεβέζος.
Αναφερόμενος στην Γενοκτονία των Αρμενίων τόνισε «… η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και κάθε γενοκτονία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο έναν λαό, αλλά όλους τους λαούς και όλες τις χώρες, κάθε έναν ελεύθερο και ενεργό πολίτη και εντέλει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Διότι κάθε γενοκτονία αποτελεί ύβριν και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε ποτέ την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων. Όλοι μαζί οφείλουμε να αναλάβουμε τη δέσμευση να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την πρόληψη των γενοκτονιών, για την αποκατάσταση και δικαίωση των λαών που υπέστησαν γενοκτονία και για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και διεθνούς δικαιοσύνης».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Κενεβέζος τόνισε πως «…Ενωμένοι και αλληλέγγυοι, εμβαθύνοντας στους στενούς δεσμούς που συνδέουν ανθρώπους και λαούς που μοιράστηκαν τα ίδια δεινά, τιμούμε, σήμερα, τη μνήμη των ηρώων και των θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας κατά των Αρμενίων και συνεχίζουμε, δυναμικά, τον κοινό αγώνα μας να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να καταδικαστεί στη διεθνή συλλογική συνείδηση η Τουρκία, ως ο υπαίτιος θύτης για τις πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.
Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, οι καλλιτέχνες Λευτέρης Χαβουτζάς και Βαρτάν Αποβιάν παρουσίασαν αρμένικες παραδοσιακές μελωδίες, ενώ ο φέρελπις έφηβος Ντανιέλ Κολανιάν έπαιξε στο πιάνο την Toccata του γνωστού Αρμένιου συνθέτη Αράμ Χατσαντουριάν.
Πορεία και κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνια κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΠτΔ, της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα.