Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.
Υπάρχουν ενδείξεις, που εν μέρει επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές, ότι η αύξηση θα κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η.1.2022.
Ποιο θα είναι όμως το τελικό ύψος της αύξησης και πώς θα καθοριστεί; Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στη λήψη των τελικών αποφάσεων θα πρέπει ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες, από κοινού με τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Διότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει η όποια αύξηση δοθεί να είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούν οι επιχειρήσεων σε δυσχερή θέση.
Αυτό, καθώς, κατά τα λεγόμενά τους, η πλειοψηφία όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εργάζονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές. Οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό που δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Ο δεύτερος παράγοντας συμπίπτει με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην αποκαλούμενη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών, που αναμφίβολα πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.
Θέσεις φορέων εργοδοτών και εργαζομένων για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Απέχουν σημαντικά μεταξύ τους οι θέσεις φορέων εργοδοτών και εργαζομένων για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επιμένουν σε αυξήσεις 3% ή 4%, κατ’ ανώτατο όριο, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Συγκρατημένη είναι και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, με αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».
Μεγαλύτερο είναι το ύψος της αύξησης –13%– στο οποίο επιμένει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ώστε να γίνει επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 από τα 663 ευρώ.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ