Δυναμική σε ένταση και παλμό ήταν η πορεία που πραγματοποίησαν Αρμένιοι στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμήσουν την 107η επέτειο από τη Γενοκτονία του λαού τους από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Κρατώντας αρμένικες σημαίες και πανό με μηνύματα για τη δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας, Αρμένιοι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το περίπτερο που έστησε από την Παρασκευή η αρμενική νεολαία και από εκεί ξεκίνησε η πορεία.
Μπροστά πήγαιναν ένα νεαρός και μία κοπέλα, κρατώντας ο πρώτος την ελληνική σημαία και η δεύτερη την αρμένικη, από πίσω πήγαιναν μικρά παιδιά και ακολουθούσαν τα πανό και εκατοντάδες κόσμου.
«Πόντος, Κύπρος, Αρμενία, όχι άλλη Γενοκτονία», «Το αίμα κυλάει, δικαίωση ζητάει», «Τούρκοι φασίστες γενοκτόνοι» και «Λευτεριά στην Αρμενία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ δεν έλειψαν αναφορές στο Αρτσάχ και στον πρόσφατο πόλεμο που έγινε εκεί.
Η πορεία μέσω των οδών Αριστοτέλους, Εγνατίας και Αγίου Δημητρίου, κατέληξε στο τουρκικό προξενείο, όπου, περίπου 100-150 μέτρα πριν από αυτό, κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πρόσβαση.
Μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης σχημάτισαν μία αλυσίδα, προκειμένου να εμποδίσουν, όποιον ήθελε να κατευθυνθεί προς τις αστυνομικές δυνάμεις κι έτσι να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.
Μπροστά από τον κλοιό των αστυνομικών οι Αρμένοι στάθηκαν για περίπου μία ώρα.
Σε αυτό το διάστημα φώναξαν συνθήματα, με ιδιαίτερο παλμό και διάβασαν ψήφισμα προς τον Τούρκο πρόξενο.
Κάποια στιγμή ένας Αρμένιος ιερέας άρχισε να τραγουδάει πατριωτικό αρμένικο τραγούδι «Γκετασέν» και τον ακολούθησε όλο το πλήθος, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.
Την ίδια στιγμή νεαροί άναψαν καπνογόνα στα χρώματα της αρμένικης σημαίας, το πορτοκαλί, το μπλε και το κόκκινο. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν αφού πρώτα όλοι μαζί έψαλαν τον ελληνικό και τον αρμενικό εθνικό ύμνο.
Έδωσαν ραντεβού για τις 09:30 το πρωί της Κυριακής, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Βίντεο, φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.