Τροπάρια και ψαλμούς των τριών ημερών της κορύφωσης του Θείου Δράματος, της Μεγάλης Πέμπτης, της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, καθώς και το λαμπρό μήνυμα που στέλνει το «Χριστός Ανέστη», απέδωσε με την ποντιακή λύρα ο δημοφιλής δημιουργός Χρήστος Καλιοντζίδης.
Το μοναδικό εγχείρημα έχει τίτλο «Ο Ήχος των Παθών» και θα ανέβει σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες την Κυριακή των Βαΐων ή το αργότερο τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας.
Φωνητικά Ο Ήχος των Παθών αποδίδεται από τον γνωστό ιεροψάλτη Χρήστο Χαλκιά, με τη συνοδεία κρουστών, ηχητικών εφέ, ενώ ο Χρήστος Καλιοντζίδης έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης προσπάθειας.
Όπως λέει στο pontosnews.gr ο γνωστός Πόντιος λυράρης, το εγχείρημα θα ανέβει στο διαδίκτυο προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να το απολαύσουν όλοι οι πιστοί καθώς και όλοι όσοι αγαπούν τη μουσική, ποντιακής και μη καταγωγής.
«Η παραγωγή έχει ως κεντρική ιδέα να παρουσιάσει με την ποντιακή λύρα σε συνδυασμό με ανθρώπινη φωνή, όλους τους ψαλμούς και τα τροπάρια που ακούμε στις εκκλησίες από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο με ποντιακή λύρα στο παρελθόν με κανένα είδος ψαλμών, πόσο μάλλον εφόσον η λύρα συνδυάζεται με την ψαλτική τέχνη, με τη φωνή του Χρήστου Χαλκιά. Όσες αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν παλαιότερα, ήταν καθαρά ορχηστρικές», τονίζει ο Χρήστος Καλιοντζίδης.
Η απόδοση έγινε με την πεντάχορδη ποντιακή λύρα και όπως λέει ο καλλιτέχνης, με σεβασμό και κυρίως με την αίσθηση της πρόσθεσης και όχι της αφαίρεσης στοιχείων από το ηχόχρωμα της Μεγάλης Εβδομάδας. «Πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη περίοδο για όλους τους πιστούς και την προσεγγίσαμε καλλιτεχνικά με ιδιαίτερο σεβασμό. Δεν θέλαμε να αλλοιώσουμε το όλο κλίμα, αυτά που αισθάνονται όλοι οι πιστοί τις συγκεκριμένες ημέρες. Έχω μία πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Χρήστο Χαλκιά, ο οποίες έχει κάνει πολλές γνωστές συνεργασίες. Συζητήσαμε οι δυο μας, τα βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε. Συμφωνήσαμε την ενορχήστρωση να την κάνω εγώ», λέει ο γνωστός λυράρης και δημιουργός.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι για να αποδώσει καλλιτεχνικά το εγχείρημα, συνδύασε το μονοφωνικό ηχόχρωμα της ποντιακής λύρας με το πολυφωνικό που προσδίδουν οι διπλές χορδές στην κεμεντζέ.
Να σημειωθεί ότι Ο Ήχος των Παθών παρήχθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario – Εύξεινος Πόντος.
Βαθιά επηρεασμένος από τον ψάλτη παππού του
Ο Χρήστος Καλιοντζίδης «εξομολογείται» στο pontosnews.gr ότι για πολλά χρόνια τριγύριζε στο μυαλό του η ιδέα να προχωρήσει στο εν λόγω εγχείρημα. Από μικρός έβαλε βαθιά μέσα στην ψυχή του την ψαλτική τέχνη, αφού ήταν σφόδρα επηρεασμένος από το συνονόματο παππού του, πρόσφυγα από τον Πόντο, ο οποίος ήταν πολύ καλός και αγαπητός ψάλτης στα χωριά της ορεινής Καβάλας και πιο συγκεκριμένα σε αυτά της περιοχής της Λεκάνης.
«Ο παππούς μου, Χρήστος Καλιοντζίδης, γεννήθηκε στο χωριό Κοσμά της Ματσούκας, αλλά από νεαρή ηλικία βρέθηκε στη Νικομήδεια και την Κωνσταντινούπολη, όπου μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος του 1924 και διετέλεσε για πολλά χρόνια ψάλτης στις εκκλησίες των ορεινών χωριών της Καβάλας, τα οποία γυρνούσε με τα πόδια. Ήταν πολύ καλός ψάλτης, πράος ως χαρακτήρας και ο κόσμος τον αγαπούσε πάρα πολύ. Δεν ξέρω, αν η αγάπη μου για την εκκλησία ή το… DNA μου με έκαναν να θέλω πάρα πολύ να κάνω τη συγκεκριμένη παραγωγή», τονίζει ο Χρήστος Καλιοντζίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα, ότι τον αγγίζει ιδιαίτερα και του δημιουργεί έντονο αίσθημα συγκίνησης η Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο, αν και πιστεύει στον Θεό, λέει με ταπεινότητα ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει ότι είναι ο… καλύτερος χριστιανός.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης