Μεγάλη είναι για τις ρωσικές δυνάμεις η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου του Εύξεινου Πόντου, που βυθίστηκε χθες, κατά τη ρυμούλκησή της σε λιμάνι, αφότου το πλήρωμά της είχε απομακρυνθεί.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτηρίζει την απώλεια «σκληρό πλήγμα», ενώ η CIA διατείνεται ότι Βλαντίμιρ Πούτιν εγείρει πυρηνική «απειλή» λόγω των ηττών του στρατού του στην Ουκρανία.
Και ενώ η Ρωσία συνεχίζει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον ουκρανικό λαό που εδώ και 50 ημέρες αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, μέσω μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Το καταδρομικό Moskva και η χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν
Συνέπειες στις επιχειρηματικές ικανότητες των Ρώσων θα έχει η καταβύθιση της ναυαρχίδας Moskva, καθώς το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία» στον Εύξεινο Πόντο, τόνισε, μιλώντας στο CNN, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου υπογραμμίζει ότι η βύθιση του πλοίου υποδεικνύει πιθανές ρωσικές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα, είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας – σε ένα από τα πλέον σημαντικά και εμβληματικά πλοία της Ρωσίας, το οποίο ηγείτο από θαλάσσης, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Η απώλεια του πολεμικού πλοίου θα μειώσει και την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ, αλλά «είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά», αναφέρει το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου.
Όπως προσθέτει, η στόχευση του Moskva από ουκρανικούς πυραύλους αποδεικνύει την «πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία», αλλάζοντας ακόμη και τους κανόνες του πολέμου, για τους Ρώσους. Μπορούν να αλλάξουν τα ρωσικά πρότυπα λειτουργίας, είτε αναπτύσσοντας πρόσθετα εναέρια μέσα και σημεία άμυνας στην ομάδα μάχης του Εύξεινου Πόντου, είτε αποσύροντας πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή.
#Moskva Update:#Ukraine's possibly demonstrated ability to target warships in the Black Sea may change #Russian operating patterns, forcing them to deploy additional air and point-defense assets to the Black Sea or withdraw vessels from near the coast.https://t.co/Rbmx2DM6xV
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) April 15, 2022
Η χρήση πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο μπορεί να γίνει σε μία απελπιστική κίνηση, λόγω των ηττών που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία. Αυτό υποστήριξε χθες ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διαθέτει γύρω στα 2.000 λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα. Βάσει του στρατιωτικού δόγματός της, η Ρωσία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση.
Άμαχοι στην Ουκρανία
Περίπου 2.550 είναι οι άμαχοι που κατάφεραν χθες να φύγουν από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονταν σφοδρές μάχες. Γύρω στους 2.300 έφθασαν στη Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), ανάμεσά τους 290 κάτοικοι από τη Μαριούπολη, και 220 από την περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά).
Όπως φαίνεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία περνά σε νέα φάση: ρωσικά στρατεύματα ανασυγκροτούνται προκειμένου να εξαπολύσουν επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται οι αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ.
Η ανασυγκρότηση των στρατευμάτων δεν εμποδίζει τη Ρωσία να συνεχίσει τις επιθέσεις της σε ουκρανικές περιοχές. Νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά), με τις πληροφορίες για τις εκρήξεις να είναι μέχρι στιγμής αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.