Μια ανάσα από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δεν θα μπορούσαν να φιλοξενούν τα νηστίσιμα και δημοφιλή κουλούρια, τα κερκέλια.
Το απλό αυτό κουλούρι συνδέεται με το βάεμαν, ένα έθιμο που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχουν κάτοικοι ποντιακής καταγωγής.
3 κούπες αλεύρι |
1 κούπα νερό |
Μισή κούπα ζάχαρη |
1/4 κούπας ελαιόλαδο |
1 κύβος νωπή μαγιά (25 γρ) |
1 πρέζα αλάτι |
- Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Τέλος σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, πλάθουμε και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.
- Πλάθουμε τα κερκέλια σε σχήμα κύκλου και τα ξεκουράζουμε για 15 λεπτά.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά (μέχρι να πάρουν ένα απαλό καφέ χρώμα).
Σάββας Καρίπογλου