Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διαδικασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων, όπως προέκυψε από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Οι έρευνες θα γίνουν βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στα Ιωάννινα.
Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρείες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια. Στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean-ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.
Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη δυτική Ελλάδα που παραχωρήθηκαν για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα -Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επιστράφηκαν στο Δημόσιο, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με τη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού όπου οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.
Στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας.
Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει γεώτρηση.
«Η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.
Ως εκ τούτου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη επιτάχυνση των ερευνών, όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.