Την ποντιακή φιλοξενία, όπως αποτυπώθηκε στο έργο του λαογράφου Δημητρίου Λουκάτου αλλά και στις μαρτυρίες στρατιωτών από τον Έβρο που επέστρεψαν από το μέτωπο στην Αλβανία, είχε στο επίκεντρό της εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περασμένη Τετάρτη από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Τις μαρτυρίες για το πώς υποδέχθηκαν τους στρατιώτες στα ποντιακά χωριά κατέγραψε το 1952 ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (Σταυριώτης).
Έτσι, στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο εγγονός του λαογράφου, Γιώργος Καλτσίδης, ο οποίος μάλιστα παρέδωσε στο σύλλογο το λόγο που είχε εκφωνήσει ο παππούς του κατά την ανακομιδή των λειψάνων του μητροπολίτη Γερβάσιου το 1950 – ήταν ο πρώτος επικεφαλής της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.
Για τον Δημήτριο Λουκάτο μίλησε η δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου, αναφερόμενη στο κεφάλαιο του βιβλίου του που περιγράφει τη φιλοξενία του στις Αγραπιδιές Φλώρινας. «Στάθηκαν για εμάς πατρίδα και γονιοί» είπε, μεταφέροντας τη φράση του συγγραφέα, ο οποίος εννοούσε τους ανθρώπους που τον πήραν για 20 ημέρες στο σπίτι τους.
Με αφορμή τις ημερολογιακές σημειώσεις του Δημητρίου Λουκάτου, ο Ξενοφών Άκογλου (Ξένος Ξενίτας) έγραψε στην ποντιακή διάλεκτο το θεατρικό Ποντιακή φιλοξενία. Σε αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι» Κώστας Αλεξανδρίδης. Μίλησε για την εμπειρία του από το ανέβασμα της παράστασης το 1979 (είχε υποδυθεί τον συγγραφέα), ενώ διάβασε και κάποια αποσπάσματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν και μαρτυρίες: του δεκανέα Άγγελου Ποιμενίδη, δάσκαλου της Αλεξανδρούπολης και του τότε κοινοτάρχη Αισύμης Ηλία Ευαγγελίδη.