Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ αξίωσε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Μαλί, να διενεργηθεί έρευνα για τις «φρικαλεότητες» που καταγγέλθηκαν στα μέσα Μαρτίου στη Μουρά (κεντρικά).
Το γεγονός αυτό ενέτεινε την αμφισβήτηση για τη δέσμευση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα του Σαχέλ.
Η στρατιωτική χούντα στο Μπαμακό διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της «εξουδετέρωσαν» 203 τζιχαντιστές στα τέλη του Μαρτίου στη Μουρά. Υπάρχουν μαρτυρίες, όμως, που αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο και τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), για μαζικές εκτελέσεις αμάχων από τον στρατό του Μαλί και ξένους στρατιωτικούς.
Η Γεμρανή υπουργός Άμυνας απαίτησε χθες να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τα γεγονότα.
Τίθεται πλέον το ερώτημα «αν θέλουμε να υποστηρίζουμε αυτό το καθεστώς», εξήγησε η υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε γερμανούς στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στην Γκαό (βόρεια), σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της.
«Βλέπουμε ότι οι στρατιώτες του Μαλί εκπαιδεύτηκαν με εξαίρετο τρόπο από γερμανούς στρατιωτικούς (…) και κατόπιν πάνε με αυτές τις δυνατότητες σε αποστολές από κοινού για παράδειγμα με ρωσικές δυνάμεις, ή ακόμη και με μισθοφόρους», συνέχισε η υπουργός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
«Τίθεται πλέον το ερώτημα αν αυτό είναι συμβατό με τις αξίες μας, ιδίως όταν βλέπουμε φρικαλεότητες όπως αυτές στη Μουρά», πρόσθεσε η ίδια.
Η Γαλλία και οι Δυτικοί καταγγέλλουν ότι οι Αρχές του Μαλί προσέλαβαν, όπως λένε, τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ, η δράση της οποίας είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Το Μπαμακό διαβεβαιώνει ότι δεν έχει προσλάβει μισθοφόρους, κάνει λόγο για στρατιωτική συνεργασία του Μαλί με τη Ρωσία.
Η Γερμανία κατέστησε σαφές πρόσφατα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει στο Μαλί, μετά την ανακοίνωση, τον Φεβρουάριο, ότι η Γαλλία θα αποσύρει τις δικές της δυνάμεις.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν το τρέχον διάστημα σε δύο αποστολές στη χώρα: 328 μέλη τους είναι ενταγμένα στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μαλί (EUTM) και άλλα 1.170 στη λεγόμενη πολυδιάστατη ολοκληρωμένη αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση του Μαλί (MINUSMA).
Ακόμη ένα κεντρικό ερώτημα είναι ποιος θα διαδεχθεί τη Γαλλία στη διαχείριση του αεροδρομίου της Γκαό, σημείωσε χθες η γερμανίδα υπουργός Άμυνας.