Για «σημαντικές στρατιωτικές απώλειες» της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο βρετανικό δίκτυο Sky News.
Ωστόσο, οι στρατιωτικές απώλειες φαίνεται να μην πτοούν τις στρατιωτικές τους κινήσεις: εξακολουθούν να επιτίθενται σε αμάχους, παρότι το αρνούνται. Την ίδια στιγμή η G7 ανακοινώνει νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, και εκείνη «απαντά» με δικές της.
Όσο για τον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες.
Άμαχοι στην Ουκρανία
Νέοι στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φώς για την επίθεση των Ρώσων στρατιωτών σε αμάχους. Τα ανακοίνωσε ακόμη και ο Κονσταντίν Ιβατσένκο, ο οποίος διορίστηκε «δήμαρχος» στην Μαριούπολη από τον Ντενίς Πουσίλιν, τον επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ. Ο φιλορώσος της Μαριούπολης αναφέρθηκε σε 5.000 νεκρούς αμάχους μέσα στην πόλη, και υπολόγισε το ποσοστό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή πλήρως, στο 60-70%.
Στα ερείπια δύο κτιρίων στην Μποροντιάνκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, οι Αρχές ανέσυραν είκοσι έξι πτώματα. Ενώ ο βοβαρδισμός μιας ανισόπεδης διάβασης στην ανατολική Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους από τις ανατολικές επαρχίες.
Ρωσία και Δύση
Πρόθυμη να στείλει όπλα στην Ουκρανία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής είναι η Αμερική. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Όπως διευκρίνισε, συνεχίζουν να πιέζουν την Ρωσία διότι υπάρχουν πληροφορίες για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.
Από την πλευρά τους, οι χώρες της G7 απαντούν «στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία, επιβάλοντας νέες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Απαγορεύουν τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, ενώ προανήγγειλαν «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις επετείνονται στην απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων, σε τράπεζες και δημόσιες ρωσικές εταιρείες.
Απαγορεύσεις επιβάλει και η Ρωσία. Αυτή τη φορά στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και την Νεοζηλανδή ομόλογό του Τζασίντα Αρντέρν, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στη Ρωσία. Στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις, περιλαμβάνονται και πολλά μέλη των κυβερνήσεών τους και βουλευτές από τις δύο χώρες. Συνολικά, 228 Αυστραλοί και 130 Νεοζηλανδοί πολιτικοί.