Προσωρινή απομάκρυνση της Ρωσίας από το σώμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποφάσισε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια συνόδου, στα γραφεία του, στη Νέα Υόρκη.
Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνο. «Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Το αίτημα της προσωρινής απομάκρυνσης υπέβαλαν δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Έγινε δεκτό κατόπιν ψηφοφορίας, και χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον ως μία κίνηση που εντείνει την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.
Υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας ψήφισαν συνολικά 93 χώρες, 24 κατά, ενώ 58 απείχαν. Οι 93 αρνητικές ψήφοι αρκούσαν, καθώς, για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία. Στην ψηφοφορία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ οι αποχές δεν υπολογίζονται.
Στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις, κάποιες φορές «συστηματικές» των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τονίζει, επίσης, ότι «μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα ενός μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ποιοι τάχθηκαν υπέρ της αποβολής της Ρωσίας
«Οι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση σε όργανα του ΟΗΕ που έχουν ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Με αυτή την ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν ορισμένες χώρες που τάχθηκαν υπέρ της προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ανάμεσα σε αυτές και η Κίνα, η οποία έκανε λόγο για «βιαστικό διάβημα» που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αλλά δημιουργεί και ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Υπέρ τάχθηκε και η Χιλή.
Εκτός από τη Ρωσία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κούβα, η Λευκορωσία και η Συρία, μεταξύ άλλων, καταψήφισαν το αίτημα απομάκρυνσης.
Την αποχή επέλεξαν, ανάμεσα σε άλλες, κάποιες χώρες στις οποίες η Μόσχα ασκούσε πίεση ώστε να καταψηφίσουν την πρόταση. Πρόκειται για την Νότια Αφρική και και την Σενεγάλη. Την ίδια στάση κράτησαν η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία.
Σημειώνεται ότι, η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου από το 2006, ανά διαστήματα, επειδή στα μέλη επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες θητείες. Η τρέχουσα θητεία της θα έληγε το 2023. Η Ουκρανία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου αυτήν την περίοδο.