Τη δέσμευση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στη στήριξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γαΐρ Λαπίντ και τον Κύπριο ομόλογό τους Ιωάννη Κασουλίδη προκειμένου να συζητήσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο.
Κοινή πεποίθηση των τριών ΥΠΕΞ είναι ότι η σχέση των χωρών μας εδράζεται σε γερά θεμέλια, ενώ όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας έχουμε «κοινό όραμα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή». Κοινή είναι και η αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων και της προέλευσής τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε ότι ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι καταδικαστέες. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική εισβολή έστειλε ένα σαφές μήνυμα, ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα. Αυτό, όπως κατέστησε σαφές, «δείχνει ότι έφτασε το τέλος της ανοχής στον ρεβιζιονισμό στον 21ο αιώνα» και υπογράμμισε πως αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία.
«Οι χώρες και οι ηγέτες που έχουν κατά νου τέτοιου είδους ρεβιζιονισμό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσει ο ένας τον άλλο, ξεκινώντας από το Κυπριακό που είναι το αποτέλεσμα ξένης εισβολής εδώ και περίπου 5 δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε πως «μας υπενθυμίζει αυτήν τη χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη, την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε». Αντίθετα, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, όλα τα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε κάθε πράξη τρομοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολική και διατράνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε πιθανές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει τις «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χριστιανική περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων μετά την παράνομη κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, από μια εποικιστική οργάνωση. «Η προστασία των δικαιωμάτων των χώρων λατρείας, των ιδρυμάτων και της ιδιοκτησίας πρέπει αν διατηρηθεί στο πλαίσιο του status quo και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας. Φοβόμαστε ότι αυτό το θέμα μπορεί να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλιστικός και πολυδογματικός χαρακτήρας των Ιεροσολύμων.