Με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι αναμενόταν, ο εθνικιστής Βίκτορ Ορμπάν αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές εκλογές που έγιναν στην Ουγγαρία – αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία για τον 58χρονο αρχηγό του κόμματος Fidesz-KDNP.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αμφίρροπη μάχη, το Fidesz-KDNP με 53,35% θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
«Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη. Μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι, και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν, κάνοντας σαφή αναφορά στις διαρκείς συγκρούσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη διάρκεια των 12 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει επιβάλει περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και στη δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα προωθεί υπερσυντηρική κοινωνική ατζέντα.
Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αντιπολίτευση διεκδίκησε ενωμένη την ψήφο των πολιτών, το ποσοστό που έλαβε ήταν 34,75%. Ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού συνδυασμού Πέτερ Μάρκι-Ζάι δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. «Ήταν μια μάχη άνιση μπροστά στην προπαγάνδα και την εκστρατεία μίσους και ψεύδους» είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και ελεύθερες.
Τις βουλευτικές εκλογές παρακολούθησαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές, ενώ κάθε κόμμα είχε επιστρατεύσει και δικούς του εθελοντές.
Έκπληξη της κάλπης, όμως, αποτέλεσε και η είσοδος στη Βουλή του νέου ακροδεξιού κόμματος Mi Hazank, το οποίο πήρε πάνω από το 5% που είναι το εκλογικό όριο.
Οι Ούγγροι παράλληλα κλήθηκαν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για «την προστασία των παιδιών». Αφορά πρόσφατο νομοσχέδιο που απαγορεύει να αναφέρονται «η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία» σε όσους και όσες είναι κάτω των 18 ετών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
«Ο πόλεμος τα άλλαξε όλα»
Η ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας ανέτρεψε εντελώς τα δεδομένα στη Ουγγαρία.
Ο Βίκτορ Ορμπάν εμφανίστηκε ως «προστάτης» της χώρας, αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, αρνούμενος να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες θα στερούσαν από τους Ούγγρους το πολύτιμο φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Παράλληλα στις προεκλογικές αφίσες και στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι εμφανιζόταν ως «επικίνδυνος» και κατηγορούνταν ότι ήθελε να σπρώξει την Ουγγαρία στον πόλεμο εκφράζοντας την ενεργή στήριξή του στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπογράμμιζε τις στενές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο –χαρακτηρίζοντάς τον «Ούγγρο Πούτιν»– δεν έπεισε τους ψηφοφόρους.